Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
GMO teema väärib tõsist suhtumist ja laialdast arutelu (2006-04-06 16:16:13)

 

Põllumajandusminister  Ester Tuiksoo osales 4. - 6. aprillil Viinis Euroopa Komisjoni ning Euroopa Liidu eesistujariigi Austriaga koostöös korraldatud konverentsil „Geneetiliselt muundatud, tavapäraste ja mahepõllumajanduskultuuride kooseksisteerimine – valikuvabadus”, kus arutati tootjatele ja tarbijatele valikuvabaduse tagamist toota GMO või GMO-vaba toodangut.

Konverentsil osalesid kõrgetasemelised delegatsioonid kõigist ELi liikmesriikidest, Euroopa Komisjoni esindasid volinikud Mariann Fischer Boel ja Starvos Dimas. Konverentsi eesmärgiks oli kokku tuua poliitikakujundajad, teadlased ja hulgaliselt sidusrühmi, nagu põllumajandustootjate ja tarbijate ühendused, valitsusvälised organisatsioonid, importijad jpt. Konverentsi käigus arendatud diskussioon andis tõuke GMO ja tavakultuuride kooseksisteerimist käsitleva riikliku õigusloome arendamiseks.

Konverents toimus ajahetkel, mil ELi liikmesriigid, sealhulgas ka Eesti, on välja töötamas sisemisi reegleid GMO ja GMO-vabade toodete kooseksisteerimise valdkonnas. Siiski on liikmesriikide arengufaaside vahel sellel teemal veel suuri erinevusi ning sestap tuleb leida ühine lähenemine.

“Eesti on seoses määruse väljatöötamisega juba alustanud diskussioone teadlaste ning sidusrühmadega ning peale täna lõppevat konverentsi on plaanis seda veelgi enam aktiviseerida, võttes arvesse teiste riikide kogemusi. Selle diskussiooni tulemustele tuginedes peame ja saame anda kõigile osapooltele, nii tava- kui ka mahetootjatele, aga kindlasti ka tarbijale ühest ja selget informatsiooni, mis puudutavad GMO võimalusi ja ohte. Oluline samm on ka piirkondade õigus määratleda ennast GMO vaba tsoonina,” ütles konverentsil osalenud põllumajandusminister Ester Tuiksoo.

Konverentsil rõhutati, et GMO põllumajandus on Euroopa tasandil juba kohal ning küsimus ei kõla enam “kas” ja “millal”, vaid “kuidas”. Teatud GMO tooteid on juba lubatud ELis kasvatada. Seega ei ole tegemist enam üksnes tervise- või keskkonnakaitse teemaga, sest ELi turule lubatakse põhjalikult uuritud ja ainult teaduslikult tõestatud ohutuid tooteid. Sellest tuleneb ka tänase diskussiooni teema – valikuvabadus. Tootjatel peab olema võimalus valida, kas kasvatada GMO tooteid või mitte.

 “GMO teemadega on seotud palju emotsioone, mis tuleks kõrvale jätta, et läheneda küsimusele teaduslikult ning pragmaatiliselt. Kuna tegemist on väga keerulise ja vastuolulise teemaga, ootab üldsus selgeid signaale. Läbipaistvus ja dialoog on siinjuures äärmiselt olulised,” rõhutas Austria põllumajandusminister Josef Pröll konverentsil.

Tuiksoo hinnangul tuleb GMO tootmist võtta kui võimalust, mitte kohustust. “Tarbijateadlikkus - meie elu ja turg ning meie valikud muutuvad keerulisemaks ja seepärast peab ka tarbija ise teadma, mida ta tarbib. Meie toetame selget märgistamist ja tarbija valikuvabadust,” sõnas minister konverentsil. “Ei tohi unustada, et maailmas tegeletakse GMO teemadega juba pikemat aega ja ELi tootjad peavad arengutega kaasas käima, sealjuures suhtudes suure vastutustundega ka GMO alastesse uuringutesse,” lisas minister.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 06.04.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.