Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumehed on mures toetuste vähenemise pärast Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil (2013-11-28 17:01:01)

Homme, 29. novembril, toimub Tallinna Tehnikaülikooli aulas üleriigiline Eesti põllumeeste konverents. Sellist iga-aastast konverentsi on Eesti Põllumeeste Keskliit korraldanud alates 2004. aastast.

Kuna kohe on algamas Euroopa Liidu uus finantseerimisperiood aastateks 2014-2020, siis on seekordse konverentsi põhiteemaks erinevate põllumajandusvaldkondade võimalikud arengud uuel perioodil ning avaliku sektori toetus põllumajandustootmisele. Samuti on päevakorras põllumeeste jaoks olulised keskkonna-, majandusanalüüsi- ja energeetikateemad.

Viimasel ajal on enamuse aktiivsete põllumeeste hulgas, kes meile teadaoleva info põhjal on teinud arvestusi oma eeloleva perioodi toetusvõimaluste kohta, tekitanud hämmingut nende suur vähenemine hoolimata sellest, et Euroopa Liidu otsetoetused kogusummas oluliselt kasvavad. Kuhu need vahendid kaovad?

Kui enamuse aktiivsete põllumeeste toetused vähenevad, siis kellel need suurenevad? Mis on olulisem kui põllumajandustootjate võrdsemad konkurentsitingimused, jätkusuutlikkus ja mõnel juhul ka ellujäämine? Miks on poliitikud ja ametnikud juba mitmeid kuid rääkinud põllumajandustoetuste suurenemisest, kui need tegelikult väga paljude jaoks vähenevad? Neile ja teistele küsimustele ootavad põllumehed konverentsil vastuseid.

Meie hinnangul pole piisavalt ja kompleksselt analüüsitud muutuvate toetusvõimaluste mõju erinevatele konkreetsetele taludele ja põllumajandusettevõtetele. Praeguste kavade rakendumisel kaotavad eeloleval perioodil oluliselt mitte ainult suuremad põllumajandusettevõtted, vaid ka väga paljud üheperetalud. See võtab neilt ära võimaluse investeerida konkurentsivõimelistesse tehnoloogiatesse, loomade heaolusse ja keskkonnanõuete täitmisse. Vähenevad toetused võivad mõjutada ka toidu hinda poes.

Lükkame kategooriliselt tagasi teatud ringkondade poolt levitatava vale nagu ei arvestaks suuremad tootjad oma tegevuse korraldamisel keskkonna- ja sotsiaalseid aspekte ning taunime põhjendamatut avalikkuse hirmutamist Eesti põllumajanduse üleminekuga kolmandate riikide investorite kätte. See võib juhtuda siis, kui Eesti põllumajandustootjad pannakse ebavõrdsesse konkurentsi sattumise tõttu nii raskesse finantsseisu, et ilma väliskapitali „abita“ pole võimalik sellest välja tulla.

Eesti Põllumeeste Keskliit soovib lähipäevil jätkata asjalikku, analüüsidel baseeruvat argumenteeritud arutelu selleks, et paremini mõista põllumajandusministeeriumi poolt uueks Euroopa Liidu finantseerimisperioodiks kavandatud meetmete konkreetseid eesmärke ja nende saavutamise teid. Tänaseni väljapakutu vajab kindlasti täiendavat selgust ja toidupoliitilistele majandushuvidele sobivamat seadistamist.

Eesti Põllumeeste Keskliidu liikmed toodavad ligi 80% Eesti toidutoormest.


PÄEVAKAVA

10.30–11.00 Kogunemine, hommikukohv

11.00–11.10 Eesti Põllumeeste Keskliidu presidendi Juhan Särgava avasõna

11.10–11.20 Tallinna Tehnikaülikooli rektori Andres Keevalliku tervitus

11.20–11.50 Helir-Valdor Seeder, põllumajandusminister. Erinevate põllumajandusvaldkondade võimalused aastatel 2014-2020.

11.50–12.20 Keit Pentus-Rosimannus, keskkonnaminister. Põllumees kui Eesti keskkonna kõige olulisem sõber.

12.20–12.40 Ivari Padar, Euroopa Parlamendi liige. Põllumajandusteema Euroopa Parlamendis.

12.40–13.40 Lõuna.

13.40–13.55 Kalvi Kõva, Riigikogu maaelukomisjoni esimees.

Põllumajandus ja maaelu Eesti Riigikogus.

13.55–14.15 Tõnu Post, Aasta Põllumees 2013, Kõljala POÜ juhatuse esimees. Ootused ja tegelikkus põllumajandustootmises.

14.15–14.50 Rando Värnik, professor, Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor.

Strateegiline juhtimine ja tootlikkus Eesti põllumajanduses.

14.50–15.10 Kohvipaus

15.10–15.30 Arvi Hamburg, professor, Tallinna Tehnikaülikooli energeetikateaduskonna

Dekaan. Energia tootmine ja kasutamine põllumajanduses.

15.30–16.00 Mai Talvik, põllumajandusministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja. Otsetoetused. Kellele ja mille eest.

16.00–16.30 Marko Gorban, põllumajandusministeeriumi maaelu arengu osakonna juhataja. Arengutoetused põllumeestele.

16.30–16.50 Sõnavõtud.

16.50–17.00 Konverentsi kokkuvõte.


Allikas: Eesti Põllumeeste Keskliit


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.