Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni osapoolte kaheksas konverents (2006-03-24 18:39:56)

 

Selle aasta olulisimaks teemaks on nn 2010 eesmärgi saavutamine ehk peatada olulisel määral liikide väljasuremine aastaks 2010. Teisteks peamisteks teemadeks on kaitsealad, invasiivsete võõrliikide ohtlikkus liigirikkusele, geneetilistele ressurssidele ligipääs ja nendest saadava tulu jaotamine ning bioloogilise mitmekesisuse ja kliimamuutuste seosed.

Eesti poolt osalevad nendel kohtumisel keskkonnaminister Villu Reiljan ning kantsler Annika Velthut. 26.- 29. märtsini toimuvad ministrite taseme arutelud ja kohtumised, kus arutatakse bioloogilise mitmekesisuse süvalaiendamist: edusamme ja väljakutseid, ökosüsteemi aastatuhande hinnangu järeldusi ning lõpuks seda, kuidas ja mida tuleks muuta, et saavutada bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni kolme põhieesmärki.

Bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni kolm põhieesmärki on: kaitsta bioloogilist mitmekesisust, tagada selle komponentide säästev kasutamine ning geneetiliste ressursside kasutamisest saadava tulu õiglane jaotamine. Praeguseks on konventsioonil 188 osalist.

Keskkonnaminister Villu Reiljani sõnul on 2010 sihi saavutamine meie ja Euroopa Liidu jaoks olulise tähtsusega. "Kaitsealade töökava täielik elluviimine, k.a merekaitsealade loomine ning Natura 2000 võrgustiku loomine on elutähtis panus meie looduspärandi kaitsmisse," märkis Reiljan.

"Selleks, et saavutada 2010 sihti, on kõige olulisema tähtsusega konventsiooni rakendamine riigi tasandil. On vaja konkreetseid tegusid. Sest just kohalikul tasandil mõistetakse veelgi kiirema tegutsemise vajadust ning kohalikke elanikke kaasatakse otsustamisse," selgitas keskkonnaminister Reiljan.

Traditsiooniliselt peetakse selliseid konverentse üle kahe aasta. Igal aastal valitakse välja teatud teemad, mille jaoks on eelneva kahe aasta jooksul konventsiooni teaduslik ja tehniline komisjon materjalid ette valmistanud, ning konverentsil püütakse lahtistes küsimustes kokkuleppele jõuda ning vastu võtta otsused, kuidas paremini konventsioonist tulenevaid kohustusi täita.

Kahe nädala jooksul toimuvad nõupidamised kahes paralleelses töögrupis mitmetel eri teemadel (näiteks põllumajandusega seonduvad teemad, vaesuse leevendamine jne). Arutatakse ka aktuaalset linnugripi teemat.

Lisaks ametlikele istungitele ja töörühmade koosolekutele on lõunaks ja õhtuks kavandatud enam kui 250 kõrvalüritust, kus tutvustatakse riikide, institutsioonide, algatuste, teadlaste, VVO-de, põlisrahvaste jt. töid, saavutusi, uusi algatusi ja programme ning edukaid koostööprojekte jpm.

Lisaks minister Reiljanile ja kantslerile osalevad konverentsil ka keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna juhataja Ülle Harak, rahvusvahelise koostöö osakonna spetsialist Siiri Kerge ning vabaühendusi esindab Merit Otsus Eesti Loodusuurijate Seltsist.

Bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni osapoolte kaheksas konverents lõpeb 31. märtsil.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 24.03.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.