Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sada aastat tagasi jõudis Eestisse esimene tuletõrjeauto (2013-11-13 14:43:45)

Täna 100 aastat tagasi Tartu Vabatahtliku Tuletõrje Seltsi pritsimeeste käsutusse jõudnud Eesti esimene tuletõrjeauto avas ukse päästetehnika arengu uude ajastusse.

Eelmise sajandi alguses puudusid Eestis kutselised komandod ning suurt kahju tekitada võivate tulekahjude kustutamine oli jäetud vabatahtlike tuletõrjujate hooleks. Peamiseks kustutusvahendiks oli inimjõul töötav käsiprits. Vaid jõukamad tuletõrjeseltsid olid soetanud võimsa aurumootoriga töötava pumba ehk aurupritsi. Tuletõrjetehnika toimetati sündmuskohale hobustega või käsitsi ning tihti jõuti tulekahjule alles siis, kui leegid oli juba väga suureks jõudnud paisuda.

Esimene bensiinimootoriga tuletõrjeauto ehitati 1904.a Inglismaal. Eestis asus esimesena tuletõrjeauto ostmiseks annetusi koguma Tallinna tuletõrjeselts 1912.aastal. Raha kogunes üsna visalt ja reaalse tellimiseni jõuti alles suvel 1914. Samal ajal liikusid Tartus asjad kiiresti ja suvel 1913 telliti Saksamaalt Bremenist Tartu Vabatahtliku Tuletõrje Seltsile oma tuletõrjeauto.

Riia sadamast Eestisse suundunud masin jõudis Tartusse 13.novembri öötundidel. Uue tuletõrjeauto Lloyd esitlus toimus 16. Novembril Emajõe äärsel Söögiturul. Auto varustuses olid redelid, pootshaagid ja kolm voolikuvärtnat. Paaki mahtus 800 liitrit vett ja pumba tootlikus oli 1400 liitrit minutis. Tuletõrjeauto oli lahtise kerega, peale mahtus 8 liikmeline meeskond.

Auto saabumine innustas Tartu tuletõrjeseltsi palkama kaks autojuhti ja leidma viis nooremat meest, kes olid nõus pritsimajas ööbima. Sündinud oli Eesti esimene, pideva valmisolekuga vabatahtlik tuletõrjekomando.


Allikas: Päästeliidu 13.11.2013 teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.