Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti ja Iisraeli põllumajandusministrid arutasid piimandussektori koostööd (2013-11-13 12:21:13)

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kohtus Iisraelis sealse põllumajanduse ja maaelu arengu ministri Yair Shamiriga, kellega arutati kaubavahetuse edendamist ja võimalikku koostööd piimandussektoris.

„Eesti ja Iisrael on piimatootmisel paljuski sarnased ja on mõlemad saavutanud kiire tõusu tootlikkuse tõstmisel. Siiski on meil Iisraelilt ka palju õppida näiteks loomapidamise e-lahenduste alal ja söötmise korraldamisel,“ ütles minister Helir-Valdor Seeder, kes esitas Iisraeli põllumajandusministrile kutse külastada lähiajal ka Eestit. „Kindlasti tahame uurida võimalusi ühisteks teadusprojektideks, olgu tõu- või probiootiliste toodete arenduse alal.“

Iisraeli piimatootmine on maailma tipptase, kus aastane keskmine piimatoodang lehma kohta on ligi 12 000 kg. Eestis läheneb aastane piimatoodang lehma kohta 8000 kg-le. Iisraeli peamiselt ühistulistes piimafarmides rakendatakse mitmeid e-lahendusi, mis võimaldavad kokku hoida farmeri aega ja tõsta tootlikkust. Kõrge tootlikkuse kõrval on oluline saavutus, et lehmad püsivad karjas vähemalt neli lüpsiperioodi, Eestis on sama näitaja kaks lüpsiperioodi.

Eesti ja Iisraeli kaubavahetuse käive oli 2012. aastal 19,9 miljonit eurot. 2013. aasta 8 kuuga oli Eesti põllumajandustoodete eksport Iisraeli 3 miljonit eurot, import 0,5 miljonit eurot. Iisraeli päritolu toidukaupade osakaal Eesti turul on kaks korda suurem kui otseimport.

Ministrit saadavad Iisraeli visiidil Eesti Piimaliidu juhatuse esimees Jaanus Murakas, Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhtaja Taavi Kand ja välissuhete osakonna juhataja Ruve Shank. Iisraeli ministriga kohtumisel osales ka Eesti suursaadik Iisraelis Malle Talvet-Mustonen.

Delegatsioonil on kavas veel kohtumised Iisraeli veiste tõuaretuse assotsiatsiooni, riikliku piimakontrolli labori ja Piimanõukoguga. Külastatakse ka Alon Tavori tööstusparki ja Lähis-Ida suurimat piimatööstust, kus toodetakse nii juustu kui piimatooteid.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 13.11.2013 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.