Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumi nädala eelinfo 16.-22. septembrini (2013-09-16 03:44:54)

Esmaspäevast teisipäevani, 16.-17. septembrini
osaleb keskkonnaminister Keit Pentus Rosimannus Viinis Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peakonverentsil.

Esmaspäeval, 16. septembril kell 16 toimub Taevaskoja külakeskuses Saesaare Elektrijaama kinnistute ja nende lähiala detailplaneeringu keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi eelnõu avalik arutelu ja detailplaneeringu eskiisi tutvustamine. Eksperdid on oma töö teinud ja nüüd on vaja otsustada, kas rajada kalapääs või lasta vesi alla.

Teisipäeval, 17. septembril toimub Riigikantselei ja Keskkonnaministeeriumi ühine infopäev ajakirjanikele, kus keskendutakse Eesti 100. sünnipäevaks rajatavatele tammeparkidele ning muudele metsanduse aktuaalsetele teemadele. Terve päeva kestva ürituse jooksul saavad sõna Jaanus Rohumaa Riigikantseleist, Keskkonnaministeerium jahinduse nõunik Tõnu Traks koos erametsaomanike esindajatega Viru-Lemmu Metsaseltsist ning Keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp.
Infopäev toimub tammikus, Viru-Lemmu metsaseltsi õpperajal (Tammiku küla, Rakke vald, Lääne Virumaa). Buss väljub Tallinnast Keskkonnaministeeriumi eest (Narva mnt 7a) kell 9.00 ning tagasi Tallinnasse jõutakse orienteeruvalt kell 17.30.

Teisipäeval, 17. septembril algusega kell 13 toimub Tõrvas kohaliku reoveepuhastusjaama avamine. Reoveepuhastusjaama ehitus maksis üle 1,3 miljoni euro ning see teenindab kogu Tõrva linna. Lepingu maksumusest 84,74% saadi SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kaudu Euroopa Ühtekuuluvusfondist, 15,53% summast tuli Tõrva linnalt ja kohalikult vee-ettevõttelt Tõrva Veejõud. Tänu uuele reoveepuhastile väheneb eelkõige Õhne jõe reostuskoormus.

Kolmapäeval, 18. septembril kell 15 osaleb keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Saaremaal, Kudjape prügila sulgemistööde pidulikul lõpetaminel. Kudjape prügila sulgemistööde käigus kaevandati ja sorteeriti läbi Saaremaa suurim, 4,2 hektaril asuv segaolmejäätmete prügila. Koostöös Eesti Maaülikooli teadlastega kaardistati kogu ehitustegevus, meie partnerite kaasabil katsetati sorteeritud jäätmete kasutamist masspõletuses ja jäätmekütusena ning plastjäätmetest ehitusmaterjalide ja õli tootmisel. Prügila kattekiht rajati prügilademest väljasõelutud pinnasest ning septembriks on endisest prügilast saanud kõrghaljastatud ja terviseradadega kaetud vaba aja veetmise keskus. Kudjape prügila sulgemistööd maksid ligi 2 miljonit eurot, mida 90% ulatuses rahastati SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kaudu Euroopa Ühtekuuluvusfondist ning 10% ulatuses OÜ Saaremaa Prügila ja tema omanikomavalitsuste Kuressaare linn, Kaarma vald ja Pihtla valla vahenditest.

Kolmapäeval, 18. septembril osaleb keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Matsalu loodusfilmide festivali avamisel. Lisainfot filmifestivali kohta saab siit - http://www.matsalufilm.ee/
Kolmapäeval, 18. septembril kell 16-18 toimub Vasula seismojaama töötamise 10. aastapäeva puhul Tartu vallas, Vasula külas,Vasula seismojaama juures väliseminar. Seminari kavas on ettekanded Eesti seismoloogilisest seirest ja Vasula jaama osast selles ning tutvumine seismojaamaga. Seminari korraldab Eesti Geoloogiakeskus.

Kolmapäeval, 18. septembril kell 18 on kõik loodushuvilised oodatud Jõgevale Betti Alveri Muuseumi saali, kus toimub esimene loodusõhtu teemal "Hunt - 2013 aasta loom. Loodusõhtul saab teada mis loom see hunt on, kuidas tal läheb, millised on tema suhted teiste metsloomadega ning läbisaamine inimestega Eestis ja teistes riikides. Kuuleme viimaseid uudiseid ka šaakalitest Läänemaal. Hunti tutvustab Keskkonnaagentuuri ulukiseireosakonna juhataja, zooloog Peep Männil. Loodusõhtul osalemine on tasuta. Loodusõhtu korraldab Keskkonnaamet Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel.

Kolmapäeval, 18. septembril kell 18 toimub Viljandi Linnaraamatukogu III korruse näitustesaalis (Tallinna tn 11/1) nahkhiirtele pühendatud loodusõhtu. Loodusõhtu külaliseks on Rauno Kalda, kes räägib Eesti nahkhiirtest, nende mitmekesisusest maailmas ja sellestki, miks meil üldse nahkhiiri tarvis on. Pärast loengut minnakse neid üheskoos Viljandi lossiparki kuulama ja vaatama. Loodusõhtu loenguosa pikkuseks on ca 2 tundi, jalutuskäik lossipargis kestab ca 1 tunni. Osalemine on kõigile tasuta. Loodusõhtu korraldamist toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kolmapäeval, 18. septembril kell 18 toimub Põlvamaa Keskkonnamajas (Kalevi 1a, Räpina) loodusõhtu, kus klimatoloog Ain Kallis tutvustab kuidas ennustada ilma, milliseid vahendeid näitajaid selleks tänapäeval kasutatakse, kuidas on ilma ennustatud läbi aegade, mida kujutavad endast kliimamuutused, kuivõrd mõjutavad pikemaajalisi kliimamuutusi ja meie igapäevast heitlikku ilma looduslikud protsessid, kuivõrd inimtegevus? Ain Kallis on Tallinna Tehnikaülikooli klimatoloogia dotsent ja Eesti keskkonnaagentuuri (endine EMHI) peaspetsialist. Ta on aastaid tegelenud teaduse populariseerimisega, avaldanud arvukalt artikleid Eesti ajakirjanduses ning on hinnatud esineja raadio- ja telesaadetes. Loodusõhtul osalemine on tasuta. Loodusõhtu korraldab Keskkonnaamet Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel.

Neljapäeval, 19. septembril algusega kell 9 algab Kuressaares Kudjape prügila sulgemistööde teemaga haakuv rahvusvaheline seminar „Landfill Mining – experiences, future challenges, and planning of full-scale projects“. Üritust korraldavad Eesti Maaülikool ja Linnaeus University (Rootsi).

Neljapäeval, 19. septembril algusega kell 11 tähistatakse Ida-Virumaal, Ahtmes pidulikult VKG Ahtme soojuselektrijaama põlevkivituha ladestuspaiga sulgemist. Suletud tuhaladestu on üle 60 aasta vana ja Eesti üks suurimaid tööstusjäätmete ladestuid. Prügilasse on ladestatud miljoneid tonne ohtlikke jäätmeid, mis kuni sulgemistööde alguseni saastasid põhjavett ja õhku. Tänu rohkem kui poolteist aastat kestnud sulgemistöödele, on see oht likvideeritud. Tööde käigus teisaldati suures mahus pinnast, suleti settebasseinid ning tekitati ladestule nõuetekohane kallak selleks, et tekkiv aluseline nõrgvesi läbiks tuhasetitid ja spetsiaalse pH neutraliseerimise sõlme. Ladestuspaigale ehitati seireks juurdepääsuteed ning see haljastati muru ja kaseistikutega. Tööd maksid kokku üle 5,6 miljoni euro, millest üle 2,7 miljonit eurot saadi SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu Euroopa Ühtekuuluvusfondist.

Neljapäeval, 19. septembril kell 13-15 korraldavad Keskkonnainspektsioon ja Keskkonnaamet koostöös Eesti Jäätmekäitlejate Liidu ning AMTEL Autode Keretöökodade Alaliiduga autoremondiga tegelevatele ettevõtjatele teabepäeva. Teabepäeva eesmärgiks on suurendada ettevõtjate keskkonnaalast teadlikkust ning tutvustada vanaõli käitlemisega ning mootorsõidukite värvimisega seotud nõuded.
Teabepäeval esinevad Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnainspektsiooni, Keskkonnaameti, Eesti Jäätmekäitlejate Liidu ja AMTEL Autode Keretöökodade Alaliidu esindajad. Teabepäev toimub Tallinnas, Narva mnt 7a Keskkonnaministeeriumi I korruse konverentsisaalis.

Neljapäeval, 19. septembril kell 15 toimub Keskkonnaameti Viru regiooni Rakvere kontoris Viitna maastikukaitseala kaitse-eeskirja eelnõu avalik arutelu.

Neljapäeval, 19. septembril kell 18 toimub Ehte Maja kohvikus (Ehte 8, Haapsalu) loodusõhtu. Vaadatakse Jeffrey Kimballi filmi „Central Park efekt“. Filmi on kommenteerimas Marko Valker. Central Park on kujunenud newyorklaste armastatud linnuvaatluskohaks, sest linnuliike on pargis kaugelt rohkem, kui üks tavaline pargikülastaja arvata võiks. Loodusõhtu on tasuta. Üritus toimub koostöös Matsalu Loodusfilmide Festivaliga ning seda toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Reedel, 20. septembril kell 14 kohtub keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus India keskkonnaministri proua Jayanthi Natarajaniga. Kohtumisel arutatakse jäätmete ja kliimamuutuste teemasid.

Reedel, 20. septembril kell 15 osaleb keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ökoehitus- ja restaureerimismessi Ökomäss2013 avamisel. Ürituse täpsemat ajakava näeb Ökomässu kodulehelt.

Laupäeval, 21. septembril viib keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus India keskkonnaministri külalised väljasõidule Lahemaa rahvusparki, kus tutvustatakse Eesti loodus-ja kultuurmaastikke.

Pühapäeva, 22. septembrini on avatud Eesti Loodusmuuseumis igasügisene seenenäitus, mis tutvustab Eestis leiduvaid mürgi- ja söögiseeni ning tuletab meelde seenelkäigu põhitarkusi. Seenenäituse ajal on muuseum avatud iga päev 10.00-18.00.

Allikas: Keskkonnaministeerium


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.