Õisi on Euroopas ja Aasias kasutatud toidu valmistamiseks sadu aastaid. Neid võib tarvitada värskelt, kuivatatult, külmutatult, neist valmistatakse marinaade, keediseid, veini ja muud. Näitusel tutvustatakse värskelt söödavaid ning toidu valmistamisel kasutatavaid õisi, sest aedades ja looduses leidub ka palju mürgiseid ja tervisele kahjulikke taimi.
„Õied on küll rohkem silmailu pakkujad, aga eks nii mõnegi võib põske pista, lisada salatile kaunistuseks või supimaitse rikastamiseks,” rääkis Botaanikaaia direktor Karmen Kähr . „Neid õisi, mida süüa kõlbab, on ootamatult palju. Maitsvaid õisi annavad mitmed populaarsed ilutaimed, nagu päevaliiliad, roosid, nelgid, gladioolid, pojengid ning paljud teised tuntud ja vähemtuntud taimed,” lisas Karmen Kähr.
Nädalavahetusel toimuval näitusel saab lisaks Tallinna Botaanikaaias kasvavatele päevaliiliatele näha ja kaasa osta Nõrga talu uhkeid ja erilisi sorte. Näitus on avatud 26.-28. juulini 2o13.
Näituse kuraator Taimi Puusepp
Allikas: Tallinna Botaanikaaed |