Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kakao vähendab südamehaiguste riski (2006-03-05 11:13:47)

 

 

Taani teadlased on teinud kindlaks, et kakaod ja kakaotooteid tarbivatel elatanud meestel on madalam vererõhk ning väiksem tõenäosus surra südameveresoonkonna haigustesse.

Kuigi kakaod on seostatud terve südameveresoonkonnaga juba alates 18. sajandist, on nende väidete teaduslike tõestustega alles alustatud.

Taani National Institute for Public Health and the Environment teadlased uurisid 470 meest vanuses 65 kuni 84 eluaastat. Nende tervislikku seisundit ja toitumusharjumusi uuriti 1985. aastal ning järeluuringud tehti 1990. ja 1995. aastal.

Kakaod ja kakaotooteid regulaarselt tarbivatel meestel oli oluliselt madalam vererõhk kui kakaod mittetarbivatel. Suurema kakaotarbimisega meestel oli risk surra südameveresoonkonna haigustesse kaks korda madalam. Teadlased tunnistavad siiski, et puudus otsene seos madalama vererõhu ja südameveresoonkonna haigustesse suremise vahel.

Kakao sisaldab mitmeid rasvaineid, mida on seostatud madalama vererõhuga, ning rikkalikult antioksüdante, mis kaitsevad kudesid keemiliselt aktiivsete vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjustuste eest.

Ka British Heart Foundation'i esindaja Cathy Ross'i sõnul on tõendeid, et nt šokolaadi söömine alandab vererõhku. Ent tema sõnul on selleks vajalik kogus 100 grammi tumedat šokolaadi päevas, mis aga toob endaga kaasa liigseid kaloreid ja rasvu. Samuti ei ole veel piisavalt uuritud šokolaadi tarbimise pikaajalisi mõjusid.

Cathy Ross leiab ka, et peale šokolaadi söömise on olemas palju paremaid võimalusi oma tervise parandamiseks.

Allikas: Eesti Geenikeskus BBC News põhjal



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.