Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ROOSID TEIE KODUAIAS (2013-07-03 07:50:31)

Rooside valik on tänapäeval väga suur ja nende valimine koduaia tarbeks üsna keeruline. Eesti asub aedrooside kasvatamise põhjavööndis, kus otstarbeka valiku tegemine on eriti oluline.


 'Alchimist', antiikroosi õitega väänroos

Juhusliku emotsiooni või õie meeldimise korral ostetud roosiistikuga pole välistatud haigestumine rooside lehehaigustesse või taime hukkumine juba esimese talvituse järel. Just ebaõige sordivalik on teinud mõned aiahuvilised rooside suhtes skeptiliseks.


 'Felicite de Parmentier', lõhnav antiikroos 

Meie aiakeskustes on suures valikus Lääne-Euroopast sissetoodud roosisorte, mille kasvatamine nõuab suuremaid oskusi ja pidevat võitlust lehehaigustega. Möödunud jaheda ja sajuse suvega tuli meile massiliselt kirju ja kõnesid, kus aiahuvilised olid püsti hädas lehehaigustega ja enamasti olid tõbised uued uhked Lääne-Euroopa sordid.

 'Ilon Wikland', meie aretis 

Meie nõuanne: kasvatage haiguskindlaid ja Eesti oludele sobivaid roose!

Meie roosiaias kasvab suures valikus nii vanemaid kui uuemaid roosisorte, mille tervise kohta oleme teinud pidevalt vaatlusi. Seepärast soovitame kasvatada aedroose, mida iseloomustavad peale ilusate õite hea tervis ja edukas talvitumine.

"Doris Tusterman", kaunis peenraroos

Koduaias on kõige sobivamad murus üksikistutuses või hekina antiikroosid, kurdlehise (r. rugosa)roosi aretised ja Kanada pargiroosid. Need roosid talvituvad reeglina hästi ja suve alguses on nad eriti õierikkad ja hea lõhnaga. Suve teisel poolel on õitsemine tagasihoidlik ja osa antiikroose mõjuvad vaid rohelise haljastusena.

'Lamore', haiguskindel peenraroos

Peenraroosid on eriti õierikkad ja õitsevad septembri lõpuni. Siin on
oluline kasvatada haiguskindlaid kobarõielisi sorte nn floribundroose või siis pinnakatte roose. Nende rooside valik on väga suur, kus tuleks eelistada Saksas testitud (ADR) sorte või siis Eestis läbiproovitud sorte nagu “Koit”, “Lumivalgeke”, “Grete”, “Kati” jt.

Paljud aiasõbrad on vaimustuses suureõielistest väärisroosidest ja uutest korduvõitsemisega nn uusantiik-roosidest, mida iseloomustavad suured tihedad vana-aja roose meenutavad rosettõied. Siia kuuluvad ka Inglise roosid, mis võivad olla lehehaigustele vastuvõtlikud ja vihmaga tohletuda. Paremini on koduaias kasvanud järgmised sordid: “Leonardo da Vinci”, “Red Leonardo”, “Eurostar”, “Clair Reneissance” ja ka nn. Märchen Rosen seeria sordid.

Uhkete teehübriidide kasvatamisel tuleb lemmikuid hoolikalt jälgida, et putukad või lehehaigused neid ei kahjustaks. Nendel roosidel on õite arv tagasihoidlik, kuid õite ilu ja lõhn on eriti kaunis ja hea. Siia kuuluvad ka vanad sordid nagu “Gloria Dei”, “Queen Elisabeth”, “Polarstern” ja nn “mustad” roosid “Barkarole” ja “Mildred” jt.

 "Mildred", kaunis lõhnaroos

Väänroosid on rikkalikult õitsevad liaanide tüüpi rämblerid või korduva õitsemisega väänroosid (Climbing tüüpi). Siinjuures korduvõitsemisega väänroosidel koonduvad õied enamasti ladva piirkonda, kuid rämblerid täituvad õitega maapinnast ladvani.

" Maakodu" roos, meie aretis

Väänrooside puhul on uuemad aretised osutunud viimastel talvedel külmaõrnaks ja palju paremini õitsevad vanad vastupidavad aretised nagu “Hamburger Phoenix”, “Symphatie”, “Illusion”, “Coral Dawn”, “Ilse Krohn”, “New Dawn”,“Flammentanz” jt.

Külmaõrnade väänroosidega on katmisel ka palju tööd, seepärast on eelistatud just vastupidavad sordid.

Öeldakse: “Oma silm on kuningas”. Seepärast tuleks aiahuvilistel külastada kesksuvel suuremaid roosiaedu, kus saab roose näha nn natuuris ja mitte võtta puhta kullana klantsajakirjade pilte või katalooge.

Meie roosipäevad on tänavu 6. ja 7. juulil ja roosiaeda saab külastada 15. septembrini.

Rosmakori Roosiaed Harjumaal

Vaata ka meie kodulehte www.rosmakor.eu, kus töötab nõuandeleht ja abi on saanud sajad roosihuvilised.

Kohtumiseni Rosmakori Roosiaias!


Allikas: Mart Ojasalu, Rosmakori Roosiaed Harjumaal, 1.07.2013



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.