Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Antiikroosid, varasuvised lõhnavad kaunitarid (2013-06-19 03:22:49)

Eestimaa jaanipäeva ajal puhkevad õide esimesed võrratud antiikroosid, mida nimetatakse ka lossi või mõisaroosideks. Nende rooside võrratu lõhn ja suhteliselt hea talvekindlus teeb nende kasvatuse võrdlemisi lihtsaks võrreldes tujukate vääris ja nn. inglise roosidega.

Antiikroosid on võrdlemisi vanad aretised Prantsusmaalt kui ka Inglismaalt, Saksamaalt. Osa neid roose on isegi üle 500 aasta tuntud vanade kuninglike losside parkidest. Eestis kasvatati neid 18. ja 19. sajandil mõisaaedades.

Milles seisab siis antiikrooside võlu?

Nad on tugeva kasvuga 1-1,8 m kõrged ja õitsemise ajalt täituvad rohupinnalt kuni ladvani õitega. Reeglina on õied meeldiva lõhnaga ja osa sorte eriti peene roosilõhnaga. Õied võivad olla nii tihedad rosetid, kui vähem täidetud ja asuvad enamasti võrsel õisikutes, kus on 3-5 õit. Samuti on roosid väga hea külmakindlusega, nende katmisel piisab pakasega lume kuhjamisest.

Antiikroosid sobivad eriti hästi murusse üksikistutusena või siis vabakujulise hekina. Roosid on enamasti läiketa lehtedega, kuid põõsad on ka ilma õiteta nägusad.

Erilise rühma moodustavad lõhnavate näärmetega sammalroosid. Nende lehtede silitamisel jääb kätele meeldiv lõhn. Seega lõhnavad mitte ainult õied vaid ka lehed.

Ühe huvitava rühma moodustavad valged ehk neitsiroosid. Peale väga hea külmakindluse võivad nad õitseda ka poolvarjus ja kalmistutel liivases pinnases.

Vanade antiiksete rooside mood on taas jõudnud koduaedadesse ja koduparkidesse. Kuigi enamus neid roose õitseb vaid pool kuud. Juuni lõpust alates on need roosipõõsad kenad kogu suve.

Meil on ka antiikroose, mis õitsevad kahes laines-nii juunis, kui ka augustikuus.

Antiikrooside õitsemine on jumalik aeg just oma lopsaka volüümi, kui ka õite lõhna poolest. Seepärast on antiikroosid uuesti modernseks trendiks saanud.

Meie aias on antiikrooside teemapäev 22. juunil 2013. Roosihuvilistel palume jälgida FB Rosmakor OÜ ja kodulehte www.rosmakor.eu.


Infot leiate ka meie väljaandest “Roosiraamat. Roosid Eesti aedades” kirjastus Varrak 2012. a.


Teksti autor: Mart Ojasalu, suurte kogemustega roosiaednik, 17.06.2013.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.