Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rooside haiguskindlusest Eestis (2013-06-17 03:21:45)
Suve keskel jõuab kätte aeg, kus koduaedades kui ka haljasaladel peale esimest õitsemist lööbivad rooside lehehaigused: lehed võivad muutuda plekiliseks ja isegi täiesti maha langeda.

Ilus roosipeenar muutub kurvaks ja võrse otsas olevad õied ei kompenseeri varasemat harmooniat.

Roosisõbrad on kindlasti märganud, et roosisordid haigestuvad erinevalt. Samuti on märgata erinevusi roosirühmade haigestumises.

Nimelt, kaunite suurte õitega sordid on haigustundlikumad kui pinnakatteroosid. Seega on rooside haigusresidentsus väga oluline ilusa roosipeenra rajamisel ja hooldamisel. Muidugi on haigeid roose võimalik ravida, kuid parimad on siiski terved roosisordid.

Üldiselt on vanemad roosid tundlikumad roositahmlaiksusse kui jahukastesse haigestumisel, kuid lehelangus võib tabada ka nn. inglise roose. Eelmisel aastal haigestusid mitmed Austini roosid augusti alguses rängalt tahmlaiksusesse ja roosiroostesse. Kulukas pritsimine olukorda suurt ei parandanud.

Kümmekond aastat on Saksamaal eriti rõhutatud haigusresidentsust ja on toodud turule kaubanduslikke roosirühmi, mis on alati kaunid ja terved.

Eriti oluline on see avalikus haljastuses. Selline kaubanduslik rühm on näiteks Rigo roosid ja katsetestitud roosid ( ADR roosid). Edukaim tervete ja rikkalikult õitsevate rooside tootja on Noack Rosen’i firma. Häid roose on ka Taani kui Prantsuse tootjatel just uute peenrarooside seas.

Selles suunas on töötanud ka meie Rosmakor Roosiaed Harjumaal, tuginedes just Noacki aretusliinile, mille tulemusena ‘Maakodu’ , ‘Grete’, ‘ Perfekto’ ja teised uued Eesti sordid on suurepärase haiguskindlusega ja õitsevad rikkalikult.

Antud kirjutise eesmärk on selgitada roosisõpradele, et kaunite suurte õite tagaajamine ei kindlusta veel ilusat aiavaadet. Suuremat tähelepanu tuleb hoopis osutada rooside heale tervisele.

Rooside tervis on sõltuvuses kasvukohast ja hooldusest. Geneetiline baas, resistentsus on väga oluline. Haigustest on väga raskesti ravitav roosirooste seen. Roosilu asendub tülika võitlusega haiguse seljatamiseks.

Meie roosiaias Harjumaal on kasvamas ligi 300 sorti ja nende haigestumisi oleme jälginud aastaid. Samuti oleme konsulteerinud Tallinna Botaanikaaia rosaariumiga võrdluse mõttes. Seega moto oleks: istutage aeda eeskätt haiguskindlaid roose!

Teema konkretiseerimiseks võib nimetada paremaid roose, mis on läbinud ADR haiguskindluse testid ja olnud koduaedades heas tervises: Noack Rosen sordid: ‘Heidetraum’ , ‘Loredo’ , ‘Resonanz’, ‘Tascaria’, ‘ Gateway’, ‘ Rotfassade´( väänroos), ‘ Sorrento’, ‘Triade’.

Kordes Roseni Rigo seeria ( ‘ Aprikola’, ‘Maxi-Vita’, ‘ Rotilia’, jt) samuti osa Roasen Tantau (‘Aspirin’) kui Meilland ( ‘ Leonardo da Vinci’ jt) sordid.

Haiguskindlaid roose iseloomustab enamasti läikiv, väiksem lehestik ja madal-tihe kompaktne kasv.

Illustreerimiseks lisame mõned fotod.

Blanch Fleur


Blush Damask

Chianty


Commendant Beaurepaire


Napoleon


Sanchetti

Teksti ja piltide autor: Mart Ojasalu, kogemustega Rosmakor OÜ roosiaednik Harjumaal, 17.06.2013.



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.