Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium menetleb AS Steri tegevusloataotluse muudatust (2006-02-28 15:38:58)


Keskkonnaministeerium menetleb AS Steri taotlust steriliseerimisseadme kasutamiseks, taotluse menetlus on avalik.

Kiirguskeskus ja Keskkonnaministeerium viivad AS Steri tegevusloataotluse ülevaatamisel läbi  sõltumatud arvutused ja kohapealsed mõõtmised, mis aitavad selgitada, kas meditsiinivahendite steriliseerimiseks kasutatud seadme kiirgusohutus on tagatud. AS Steri on täitnud kiirgusseadusest tulenevad nõudmised kiirgusallika hoidmise loa saamiseks, ettevõte soovib hoidmise luba muuta kasutusloaks.

Steri AS esitas loa taotlemise protsessis kvaliteedi käsiraamatu koos erinevate tegevusprotsesside kirjeldustega, kiirgusallikaga seonduvad pangagarantiid tagamaks allikate tagastamise tootjale pärast kasutamise lõpetamist ja Ungari firma Hungaroster poolt teostatud varjestusarvutused.

Keskkonnamõju hindamise seadus ei nõua AS Sterilt keskkonnamõju hindamist, kuna seaduse järgi ei kuulu tööstusliku steriliseerimisseadme kasutamine olulise keskkonnamõjuga tegevuste hulka. Samas on kiirgusseaduse alusel vajalik kiirgusohutushinnang, mis sisaldab kiirgusallika ohutu kasutamise analüüsi kiirgustegevuse kõikidel etappidel alates allika paigaldamisest kuni selle kasutamise lõpetamiseni, oodatava doosi suurust kiirgusallika normaalsetes töötingimustes ning potentsiaalse kiirituse hinnangut ja potentsiaalse kiiritusdoosi suurust.

Steriliseerimisseade sisaldab radioaktiivset ainet, mis radioaktiivse lagunemise tulemusena kiirgab gammakiiri. Neid kasutatakse peamiselt meditsiinitarvikute steriliseerimiseks, vähemal määral toiduainete kiiritamiseks, uuringute tegemiseks, polümeeride ning klaasnõude kiiritamiseks. Pärast steriliseerimise protsessi lõppemist ei jää kiiritatav objekt radioaktiivseks. AS Steri kasutab steriliseerimiseks koobalt-60 kiirgusallikat.

AS Steri kiirgustegevuse eesmärk on kasutada tööstuslikku steriliseerimisseadet, mis on mõeldud ühekordseks kasutamiseks ettenähtud meditsiinitarvete steriliseerimine ioniseeriva kiirgusega. Steriliseerimise tulemusena ei tohi ühe miljoni eseme kohta olla üle ühe elava mikroorganismi. Steriliseerimiseks on vastavad seadmed kasutusel olnud alates 50ndatest aastatest, tänapäeval steriliseeritakse üle poole ühekordselt kasutatavatest meditsiinitarvetest kiirguse abil.

Maailmas on üle 120 koobalt-60ga töötavat steriliseerimistehast, ligi veerand neist asub Euroopa riikides, sealhulgas Austrias, Belgias, Saksamaal, Hollandis ja Itaalias. 1990. aastast alates on ehitatud üle 60 uue steriliseerimistehase, 17% neist Euroopas.

 

Tegevusloataotluse muudatuse esitas AS Steri 23. veebruaril.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 28.02.06 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.