28.-30. maini toimus
Põllumajandus-Kaubanduskojas toidutoodete kvaliteedi järelhindamine.
Kvaliteedimärke kandvate toodete järelkontrolli tehti seekord
piima-, liha-, kala-, pagari- ja aedviljatoodete ning alkohoolsete ja
mittealkohoolsete jookide gruppides, kokku hinnati 56 toodet.
Kui
põhihindamisele esitavad oma tooteid ettevõtted ise, siis
kvaliteedi järelhindamises ettevõtteid ei teavitata, vaid tooted
ostetakse kauplustest, nii nagu neid iga päev tarbijad ostavad.
Seejärel hindavad neid eksperdid samadel tingimustel sensoorse
analüüsi abil, nagu seda tehakse põhihindamise ajal. Objektiivsuse
tagamiseks toimub toodete hindamine anonüümselt, st ekspertide eest
on varjatud info hinnatava toote valmistaja kohta. Kogenud ja vastava
koolituse läbinud toidueksperdid hindavad toote maitset, lõhna,
välimust, konsistentsi ja teisi toote kvaliteeti mõjutavaid omadusi
ning toovad hindamislehel ära võimalikud märkused.
Enamik
järelhindamise läbinud toodetest vastas jätkuvalt esitatud
kvaliteedinõuetele. Mõne toote puhul leiti siiski ka
kõrvalekaldeid, mis ei nõua küll märgi äravõtmist, kuid neist
teavitatakse tootjat. Tootjad peavad märki kandva toote kvaliteeti
parandama nii, et säiliks märkide „Tunnustatud Eesti Maitse”
või „Tunnustatud Maitse“ kandmise õigus ja püsiks toote kõrge
kvaliteet. EPKK korraldab toidukvaliteedimärke kandvate toodete
järelkontrolli jooksvalt ka edaspidi.
„EPKK
kvaliteedisüsteemi ja –märkide eesmärgiks on lihtsustada
tarbijate jaoks ostuotsuste tegemist. Märki kandvate toodete puhul
võib kindel olla nende kõrges kvaliteedis, pääsukesemärk annab
ka paljude tarbijate jaoks olulist infot tootes kasutatud kodumaise
põhitooraine kohta. Tootjatele anname hinnatavate toodete kohta
objektiivset tagasisidet, et säilitada ja parandada Eesti
toidutoodete kvaliteeti,“ selgitas EPKK juhataja Roomet
Sõrmus.
Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule
viitav Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse tootele,
mille põhitooraine on 100%-liselt eestimaine ning mis läbib edukalt
laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad
taotleda kõik äriregistrisse kantud ettevõtjad, kes tõendavad
dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist
päritolu.
Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud
Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis
läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote
valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei
kontrollita.
Allikas:
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 03.06.2013 pressiteade