Sügisel algab suur Eesti
toitumisuuring, mille käigus kiigatakse aasta jooksul ligi 9000
Eesti inimese igapäevasele toidulauale. Näiteks aitab uuring
hinnata toiduenergia, toit- ja lisaainete tarbimist Eesti elanike
seas.
„Varem pole nii põhjalikku uuringut Eesti inimeste
igapäevase toitumise kohta veel tehtud. Uuringu tulemused aitavad
hinnata, kui tervislikult me toitume ja millised on toiduga seotud
riskid. Näiteks, millistes kogustes saame toidust erinevaid
lisaaineid ,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse
osakonna juhataja Martin Minjajev.
Tervise Arengu Instituudi
vanemteadur ja uuringu koordinaator Eha Nurk ütles, et
toitumisuuring paneb aluse ka järgnevatele teadusuuringutele, mis
aitavad paremini mõista Eesti rahvastiku toitumisharjumusi. „Näiteks
on viimasel kümnendil tõusnud Eestis tõsiseks probleemiks
ülekaalulisus ja rasvumine, kuid nende probleemide ohjeldamiseks on
kõigepealt vaja põhjalikku ülevaadet meie toidulauast,“ ütles
Nurk.
Toitumisuuring algab tänavu septembris. Kokku
uuritakse aasta jooksul ligi 9000 inimese toitumist vanusevahemikus 4
kuud kuni 74 aastat. Uuringu lõplikud tulemused avaldatakse 2015.
aastal.
Uuringu läbiviimist rahastavad Euroopa
Toiduohutusamet, Põllumajandusministeerium, Tervise Arengu Instituut
ja Euroopa Regionaalarengu Fondi programm TerVE. Uuringu viib läbi
Tervise Arengu Instituut.
Allikas:
Põllumajandusministeeriumi ja Tervise Arengu Instituudi 03.06.2013
pressiteade