Põllumehed
vajavad oma turujõu suurendamiseks senisest tihedamat koostööd ja
peaksid ise hakkama toodangut enam töötlema, rääkis
põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder täna Eesti Maaülikoolis
toimuval ühistulise toidutöötlemise seminaril.
„Põllumajandustootjad on toidutootmises reeglina kõige
väiksem ja killustunum lüli. Seepärast pole põllumees üksikuna
ka võrdne partner hinnaläbirääkimistel üha enam kontsentreeruva
toidutööstuse ja jaekaubandusega,“ ütles põllumajandusminister
Helir-Valdor Seeder.
Minister ütles seminaril, et
põllumajandustootjate positsioone parandaks suurem ühistegevus oma
toodete turustamisel ja töötlemisel. „Tootjate omavaheline
koostöö ja ühistegevus võimaldaks pakkuda turule korraga
suuremaid tootekoguseid ja parandada seeläbi oma läbirääkimisvõimet.
See aitaks leida toodangule turgu ka välisriikides,“ lisas Seeder.
Seedri kinnitusel toetab ühistegevust ka uus maaelu
arengukava aastateks 2014-2020, kus on pööratud suurt tähelepanu
põllumajandustootjate ühistute tekkimisele ja arendamisele. „Suur
osa ühistutest tegeleb jätkuvalt oma liikmete toodangu koondamise
ja edasimüügiga. Samas peame pöörama tähelepanu sellele, et
ühistud hakkaksid aktiivsemalt tegelema ka töötlemisega. Nii
olemegi maaelu arengukava eelnõus kavandanud uue tegevusena uute
ühistuliste töötlemisettevõtete tekkimisele kaasaaitamise,“
rääkis Seeder.
Allikas:
Põllumajandusministeerium