USA teadlased aretasid õunapuu, mille viljadele annab magusa maitse sorbitool. Õunapuu geneetilise modifitseerimise abil muutsid nad taime ainevahetust, mistõttu need säilitavad õuntes tavapärase puuviljasuhkru fruktoosi asemel sorbitooli.
Sünteetiline sorbitool on toiduainetetööstuses küllaltki tavaline suhkruasendaja. Võrreldes fruktoosiga sisaldab sorbitool 45% vähem kaloreid.
Tavapäraselt toodab õunapuu sorbitooli lehtedes ja see muundatakse fruktoosiks õuntes.
California Ülikool Davises (USA) teadlased dr Abhaya Dandekar'i juhtimisel blokeerisid õunapuu geneetilise modifitseerimise abil sorbitooli muundumise fruktoosiks, mille tulemusena ladestus õuntesse fruktoosi asemel sorbitool.
Ühe grammi sorbitooli energiasisaldus on 2,6 kilokalorit, fruktoosil aga 4 kilokalorit. Seega on võimalik vähendada õunte kalorsust 45%, kui kogu fruktoos sorbitooliga asendada.
Sama tehnoloogia abil on põhimõtteliselt võimalik asendada viljades sisalduv fruktoos sorbitooliga ka teistes puuviljades, nagu pirnid, virsikud, ploomid ja kirsid. Siiski ei ole sellest kaalujälgijatele palju abi, kuna üldiselt sisaldavad puuviljad vähe kaloreid.
Allikas: Eesti Geenikeskus CheckBiotech.Org põhjal |