Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandusministeeriumi haldusala on linnugripipuhanguks valmis (2006-02-22 20:51:34)


Põllumajandusminister Ester Tuiksoo kinnitab, et lindude gripi ohtu võetakse väga tõsiselt ja haiguse Eestisse jõudmise korral ollakse Põllumajandusministeeriumi haldusalas operatiivseks reageeringuks valmis.

“Põllumajandusministeerium annab endast kõik, et võimaliku lindude gripi puhangu korral operatiivselt ja koordineeritult käituda,” ütleb põllumajandusminister Ester Tuiksoo. 7. nädalal toimus Veterinaar- ja Toiduametil koostöös Politsei ja Päästeametiga suur kompleksõppus, mille käigus vaadati üle nii inimressursid kui ka tehnika ning suuri puudusi ei täheldatud. “Mõistagi on iga kriis ettearvamatu ja nõuab inimeste mõistlikku käitumist,” lisas minister.


Hetkel teeb Põllumajandusministeerium maakondades ennetustööd. 160 lepingulist veterinaararsti kaardistavad olukorda maakondades, informeerivad linnupidajaid ohtudest ja jagavad käitumisjuhiseid linnugripi leviku olukorras. Rändeperioodi alguseks peab Põllumajandusministeerium saama täieliku ülevaate kodulindude arvust maakondades.

Põllumajandusministeerium peab äärmiselt oluliseks ka teavitustöö tõhustamist. Selle tarvis on ministeerium loonud lindude gripi infoportaali www.agri.ee/gripp, kust nii tavakodanikud, linnukasvatajad kui ka ajakirjanikud saavad igakülgset informatsiooni maailmas ja nüüd ka jõuliselt
ELis levivast lindude gripist. Portaal annab ülevaate riigi valmisolekust reageerida võimaliku lindude gripi leviku ning pandeemia korral, annab juhiseid elanikkonnale ja linnukasvatajatele ning jagab täiendavat informatsiooni ajakirjanikele.

NB! Märtsis avatakse ka lindude gripi teemaline infotelefon 1676.

Viimastel nädalatel on inimeste poolt teatatud surnud lindudelt võetud mitmeid lindude gripi proove, mis siiani on olnud kõik negatiivsed. Sel aastal on ennetavalt rändlindudelt proove võetud rohkem kui 200lt. Regulaarselt kontrollitakse ka kodulinde.

Põllumajandusministeerium tuletab meelde, et elementaarseid hügieeni- ja toidukäitlusnõudeid tuleb alati järgida ning surnud linde ei tohi ise katsuda.
Mitmest surnud linnust tuleb teavitada kohalikku veterinaarkeskust või helistada loomaarstile.

Soovitused avalikkusele:

1. Peske võimalikult tihti seebiga käsi. Kindlasti tuleb käsi pesta nii enne kui ka pärast söögitegemist või linnulihaga ja -munaga kokkupuudet.
2. Kahtlaselt haigest või surnud linnust/lindudest teavitage koheselt kohalikku veterinaarkeskust või veterinaararsti. Haiget või surnud lindu ei tohi katsuda!
3. Vältige kontakte veelindude ja võõraste lindudega.
4. Ärge tarvitage toorest või pooltoorest linnuliha ja -mune. Viirus hävib 70-kraadise temperatuuri juures.
5. Kui reisite riikidesse, kus on esinenud linnugripi juhtumeid, vältige igasuguseid kontakte farmis peetavate lindude ja metslindudega ning elavlinnulaatade ja –turgude külastamist;
6. Lisainfot saab aadressilt www.agri.ee/gripp.

Soovitused linnukasvatajatele:

1. Alates 15. veebruarist 2006 on loomapidajatel kohustus hoida linde suletud hoonetes, et vältida võimalikke kontakte rändlindudega.
2. EL riikides on keelatud lindude laadad-turud, kollektsioneerimine, näitused jms (Eestis rakendatud Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) peadirektori 26.10.2005 käskkirjaga nr 565).
3. Samuti on soovitatav tagada koduspeetavate hanede ja partide ning teiste linnuliikide eraldatus;
4. Lindude gripi kahtlusest varajane teatamine on kohustuslik;
5. Euroopa Komisjoni otsustega on keelustatud paljudest Aasia riikidest, Venemaalt, Kasahstanist, Türgist, Rumeeniast, Horvaatiast pärinevate linnuliha ja linnuliha sisaldavate toodete, eluslindude (ka lemmikloomana peetavad), töötlemata jahitrofeede, munade, töötlemata sulgede ja sule osade sissevedu (vt Piiranguid VTA või PM kodulehelt);
6. VTA peadirektori käskkirjaga on keelatud linnukasvatajatel ohustatud piirkondadest pärineva sööda käitlemine (s.h lindudele söötmine). Ohustatuks loetakse piirkonda, kus viimase taudikolde likvideerimisest on möödunud vähem kui 30 päeva.


Allikas: Põllumajandusministeeriumi 22.02.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.