Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Igapäevaelus lähtu toiduohutuse põhimõtetest! (2006-02-22 15:48:02)


Põllumajandusministeerium soovitab kõigil elanikel lähtuda oma igapäevaelus toiduohutuse põhimõtetest:
* pesta enne toidu valmistamist käsi,

* eraldada valmistoit toorest,

* küpsetada toit korralikult läbi,

* säilitada toitu ohutul temperatuuril ning

* kasutada puhast vett ja värsket toitu.

Toiduohtuse esimeseks nõudeks on hoida puhtust. Kuigi enamus mikroorganisme ei põhjusta haigusi, leidub ohtlikke mikroorganisme laialdaselt pinnases, vees, loomades ja inimestes. Need organismid kanduvad edasi kätel, lõikelaudadel ja köögririistadel ning vähimgi kontakt toiduga võib põhjustada toidust pärinevaid haigusi. Selleks, et puhtusenõuet täita, tuleb iga kord enne toidu valmistamist ning toidu tegemise ajal käsi pesta. Kõik toidu valmistamiseks kasutatavad pinnad ja söögiriistad tuleb pesta ja desinfitseerida ning köök tuleb hoida putukatest, kahjuritest ja muudest loomadest puhtana. Samuti tuleks käsi pesta iga kord pärast tualettruumi kasutamist.

Teiseks oluliseks toiduohutusnõudeks on eraldada valmistatud toit toorest, sest toores toit, eriti looma- ja linnuliha, mereannid ning nende mahlad võivad sisaldada ohtlikke mikroorganisme, mis võivad kanduda teistele toitudele säilitamise või valmistamise ajal. Samuti on oluline tarvitada toore toidu töötlemisel eraldi köögitarbeid (nuge ja lõikelaudasid) ning säilitada toitu anumates, et vältida valmistatud toidu kontakti toorega.

Kolmandaks oluliseks toiduohutusnõudeks on küpsetada toit põhjalikult läbi. Korralik kuumutamine tapab peaaegu kõik ohtlikud mikrooragnismid. Uuringud tõestavad, et toidu kuumutamine 70 ºC juures tagab selle ohutu tarbimise. Toiduainete hulka, mis vajavad eritöötlust, kuuluvad: maitsestatud liha, rullsink, suured lihakehad ja lindude lihakehad. Toit on vaja põhjalikult läbi küpsetada, eriti looma- ja linnuliha, munad ning mereannid. Looma- ja linnuliha puhul tuleb kindlasti jälgida, et leem oleks läbipaistev ja mitte roosakas. Supid ja ühepajatoidud on vaja kuumutada keemiseni ning ka teistkordsel soojendamisel on toitu tarvis põhjalikult kuumutada.

Neljandaks oluliseks nõudeks on säilitada toitu ohutul temperatuuril, sest mikroorganismid võivad paljuneda väga kiiresti, kui toitu säilitatakse toatemperatuuril. Jahutades toitu alla 5 ºC või kuumutades seda üle 60 ºC, tagatakse mikrooragnismide kasvu aeglustamine või peatumine. Oluline on mitte jätta valmistatud toitu toatemperatuurile kauemaks kui 2 tundi. Kõige parem on jahutada valmistatud ja riknev toit koheselt (soovitavalt alla 5 ºC) või siis hoida valmistatud toitu kuni serveerimiseni kuumana (üle 60 ºC ). Ka külmutatuna ei tohi valmistoitu säilitada liiga pikalt ning mitte sulatada külmutatud toitu toatemperatuuril.

Viiendaks toiduohutusnõudeks on kasutada puhast vett ja värsket toitu, sest toorained, ka vesi ja jää, võivad sisaldada ohtlikke mikrooragnisme ja kemikaale, mis võivad tekkida ka vigastatud ja hallitanud toitudes. Toiduainete hoolikas valimine ja lihtsad toimingud nagu pesemine ja koorimine vähendavad riski oluliselt. Oluline on kasutada puhast vett või töödelda seda, valida kasutamiseks ainult värkseid ja tervislikke toiduaineid ning töödeldud toiduaineid nagu näiteks pastöriseeritud piim. Väga tähtis on puu- ja juurvilju pesta, eriti kui neid süüa toorelt ning mitte tarvitada toiduaineid, mis on ületanud aegumistähtaja.

Hetkel on lindude gripi alamtüüpi H5N1 avastatud Euroopa Liidu seitsmes liikmesriigis. Kõik Eestis võetud lindude gripi analüüsid on olnud negatiivsed. Kauplustes müügil olev linnuliha on läbinud range kontrolli ja on tervisele ohutu.

Lisateavet lindude gripi kohta saab aadressilt: www.agri.ee/gripp (ka korduma kippuvad küsimused).


Allikas: Põllumajandusministeeriumi 22.02.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.