Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veterinaaridel on linnugripi ennetamisel koostöö looduskaitsjatega (2006-02-21 20:24:53)

21. veebruari kohtumisel leppisid Riikliku Looduskaitsekeskuse (LKK) ja Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) esindajad kokku, et LKK ornitoloogid teavitavad VTA kohalikke asutusi hukkunud või surnud vee-rändlindudest ning VTA loomatervishoiu spetsialistid võtavad vajadusel lindudelt proovid lindude gripi uuringuteks.

Kohtumisel jõuti järeldusele, et kuni Eestis pole diagnoositud kõrge patogeensusega lindude gripi viirusevormi H5N1 juhtumit, jätkatakse tegelemist haigete ja surnud lindudega senise praktika kohaselt. Senine praktika näeb ette, et kui tekib vajadus surnud linde käidelda, on parem kasutada lindude tõstmiseks abivahendeid (labidat, hangu vm. sellist) või kindlasti kasutada kummikindaid.

LKK ja VTA kohtumisel lepiti kokku, et kui on vajadus hukkunud lindu pakendada, siis kasutatakse selleks lekkekindlaid ning hermeetiliselt suletavaid kilekotte. Uurimiseks ei sobi selgete roiskumistunnustega materjal.

Esimese H5N1 juhtumi diagnoosimisel läheb loomatauditõrje seaduse § 45 ja § 46 kohaselt koordineerimine täielikult üle VTAle. Sellest hetkest ei tohi lindudega ilma VTA otseste juhisteta tegeleda ka Keskkonnaministeeriumi ja selle allasutuste töötajad. Väga oluline on informatsiooni edastamine ulatuslikust lindude haigestumisest või hukkumisest. Tauditõrjetegevustes vabatahtlike abi ei kasutata.

2006. aastast tegevust alustanud Riiklikul Looduskaitsekeskusel on üle Eesti 8 regionaalset osakonda (Harju-Rapla, Järva-Lääne-Viru, Ida-Viru, Jõgeva-Tartu, Põlva-Võru-Valga, Pärnu-Viljandi, Hiiu-Lääne ja Saare) ning loetletud osakondades, kus on looduskaitsealad (Matsalu, Vilsandi jt), töötavad ornitoloogid.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 21.02.2006 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.