Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tšiilis peeti marjakonverentsi (2006-02-15 11:09:24)


Järgnev tekst on vahendatud ajalehest Maaülikool, artikli autoriks on
doktorant Hedi Kaldmäe:

 

”Tšiilis peeti 4.–7. detsembrini 2005 üheksandat nn Rubus Ribes-sümpoosioni. Olgu öeldud, et Rubus on vaarika perekonna ladinakeelne nimi. Ribes’e perekonda kuuluvad aga sõstrad, karusmarjad. Eestist võtsid sümpoosionist osa Polli teadurid Ave Kikas ja Hedi Kaldmäe.

Sõitsime Tšiilis tuhatkond kilomeetrit, poolkõrbest parasvöötme vihmametsadeni, saime näha nii marjakasvatuse kui ka marjade töötlemise ettevõtteid, põhirõhk oli vaarika, pampli ja nende hübriidide kasvatamisel.

Tšiili on peamisi vaarikate Põhja-Ameerikasse ja Euroopasse eksportijaid. Heaks peetakse sorti, mille mari kannatab 4–5päevast transporti.

Ettekanded rääkisid vaarika ja mustasõstra sordiaretusest. Vaarikat kasvatatakse ja uuritakse maailmas palju. Sõstrauurijaid on vähe, neist enamik pühendunud mustale sõstrale.

Suur osa tootmispõldude mustasõstrasortidest pärineb Šotimaalt ja Poolast. Aretusprogrammid keskenduvad marjade kvaliteedile ja kasulike ainete sisaldusele. Šoti aiandusuuringute instituudis on lõpetatud sõstra geneetilise kaardi koostamine, mis võimaldab välja töötada molekulaarseid markereid.

Tähtis on sortide sobivus masinkorjeks, teisalt on üha olulisem lauamarjaks toodetav must sõstar, eriti Kesk-Euroopas. Aretatakse suuremate marjadega ja paremate maitseomadustega sorte.

Tutvustasime konverentsil Polli teaduri Asta Libeki aretatud sorte ’Karri’, ’Elo’, ’Almo’ ja ’Ats’ – need on hea maitsega, keskmisest suuremate viljade ja pikkade viljakobaratega, samas külma- ja haiguskindlad mustad sõstrad.”

 

Allikas: 09.02.2006 ajaleht Maaülikool


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.