Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Harjumaal Juulikul avati kaasaegne aiand (2006-02-10 17:08:06)


Põllumajandusminister Ester Tuiksoo osales 10. veebruaril Nurmiko kasvuhoonekompleksi avamisel Juuliku külas Saku vallas Harjumaal.

Tuiksoo tunnustas oma tervituskõnes Nurmiko juhatajat Jaak Ungersoni, kelle eestvedamisel valmis täisautomaatne lillekasvatuseks ehitatud kasvuhoonekompleks, mis hõlmab 5000 m² kasvuhoonet ja 1000 m² laopinda.

Eesti Aiandusliidu andmetel tegeldakse Eestis lillekasvatusega peamiselt katmikalal kogupinnaga 20 ha, sellest poole ehk 10 ha moodustab roosikasvatus. Lõikelilledena kasvatatakse veel tulpe, gerberaid, krüsanteeme ja nartsisse. Potililledest on levinud alpikannid, priimulad, begooniad, hortensiad ja jõulutähed. Laienenud on ka suvelillede ja amplilillede kasvatamine.

Lilleturul on suurenenud Eesti oma lilletoodangu osakaal. Kevadiste tähtpäevade hooajal nõutakse kaubaks just kohalikke tulpe, nartsisse ja muid sibullilli. Ka suvelilled on valdavalt kohalike lillekasvatajate toodang. Eestis toodetud suve- ja potililli turustatakse peamiselt Soomes ja Rootsis. Samas pole Eestis kasvatatud lill meie turul valdav. Eesti kliimaolude tõttu on lillede sortiment Eestis võrreldes välisriikidega väiksem. Samuti ei suuda Eesti tootja võistelda importlillede hinnaga. Importlillede osakaal turustatavast kaubast on ligi 80%.

Kuna Eesti asukoht on lillede ekspordiks soodne, siis on võimalik nende turustamist laiendada naaberriikidesse Soome, Rootsi, Lätti ja Venemaale. “Kindlasti on sellele mõeldud ka Nurmikos. Seda tüüpi kasvuhoonekompleksid teenivad tööstuslikku lilletootmist ning võimaldavad rahuldada nõudmisi suurte lillepartiide järele, aga ka alandada lillekasvatuse omahinda,” rõhutas minister Tuiksoo oma tervituskõnes.

Aastal 1991 avati pidulikult Nurmiko esimene, kasvuhoones paiknev lillekauplus. 2002. aastal ostis Nurmiko juhatus Saku vallas paikneva Juuliku aiandi. Praegu kasvatatakse Nurmiko kasvuhoonekompleksis nartsisse, liiliaid, iiriseid, hüatsinte ja alpikanne. Nurmiko on Eesti üks suurimaid lillekasvatajaid nii toodangult kui ka pindalalt.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 10.02.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.