Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ülevaade lindude päästetöödest 6. veebruaril (2006-02-06 20:44:12)

 

Kavandatakse päästetud lindude pikemaajalist abistamist


Keskkonnaminister kutsus kokku keskkonnaministeeriumi kriisireguleerimismeeskonna, mis korraldab päästetud lindude pikemaajalist abistamist ning tagab Loode-Eesti merereostusega seotud toimingute dokumenteerimise.

Tänu vabatahtlike ja keskkonnakaitsjate jõupingutustele on enamik katastroofist eluga pääsenud linde leitud ja puhastatud ning toimetatud soojadesse ruumidesse. Rannast ära toodud lindude puhul on lootus, et praegu elus olevad linnud õnnestub päästa ning nad hakkavad kosuma. Rahvusvahelise organisatsiooni Sea Alarm ekspert Hugo Nijkamp sõnas, et hetkel saunas viibivate lindude seisund on järjest paranenud ja senised abitööd on andnud häid tulemusi.

Kriisireguleerimismeeskonna juhi asetäitja, looduskaitse ja metsanduse asekantsleri kt Olav Etverk lausus, et tänaseks on lindude päästmisel tegevuse fookus muutunud: «Esmatähtis on tagada elusate lindude maksimaalne abistamine pikema perioodi vältel, selleks seatakse Keilasse Keskkonnaministeeriumi haldusalas olevatesse ruumidesse üles lindude abistamise keskus. Jätkub ka rannikujälgimine, et ellujäänud linde päästa ja surnud lindude koristada, et saaste ei liiguks toiduahelas edasi.»

Kriisireguleerimismeeskonna ülesanneteks on ka tõendusmaterjali kogumine ja keskkonnaseire, avalikkusele teabe andmine keskkonnakaitselistes küsimustes ning reostuse likvideerimise operatiivse juhtimise eest vastutava Piirivalveameti/Päästeameti nõustamine keskkonnakaitse teemade, et vältida täiendavat keskkonnakahju.

 

Keskkonnaministeerium leidis lindudele majutuskoha

Keskkonnaministeerium andis lindude eest hoolitsejate käsutusse oma haldusalas oleva hoone Keilas, Piiri tänav 5. Praegu aitavad keskkonnaministeeriumi töötajad transportida linnuabikeskuse varustust, seejärel ollakse abiks ka lindude hoolduskohta toimetamisel ning keskuse ülespanekul.

Keilas asuvasse Info-ja Tehnokeskuse hoonesse rajatakse eriotstarbeline linnuhospidal, kuhu tuuakse edaspidi linde nii otse reostuspaikadest kui ka Tallinnas olevatest hoolduskohtadest. Linnuabikeskuse tõid kaasa Rahvusvahelise Loomade Heaolu Fondi liikmed, kes toetavad ka keskuse tööd. Keskuses on lindude abistamiseks vajalikud tööruumid, elektri- ja veevarustus.

Keskkonnaministeerium tegi Riikliku Looduskaitsekeskuse peadirektorile Jaanus Tuustile ülesandeks moodustada lindude abistamise toimkond, et tagada lindude maksimaalne võimalik abistamine ja koordineerida kaasatud asutuste ja vabatahtlike tööd lindude aitamisel.


Lindude abistamine on Keskkonnaministeeriumi edasise tegevuse keskpunkt

6. veebruaril kogunes Nõvale Riikliku Looduskaitsekeskuse peadirektor Jaanus Tuusti  juhitav ekspertidest koosnev komisjon, mille eesmärk on analüüsida edasisi tegevusi keskkonnakaitselisest aspektist. Komisjon kuulas ära ka kahe rahvusvahelise eksperdi arvamused.

Komisjon keskendus aruteludel elustiku, sealhulgas lindude võimalikult hea seisundi tagamisele. Arutati läbi lindude ja ranniku jälgimise vajadus. Pidevaks rannikujälgimiseks ja lindude kogumiseks on otstarbekas kasutada RKM Nõva jahipiirkonna ja Riikliku Looduskaitsekeskuse töötajaid.

Komisjon kinnitas otsuse, et lindude keskus seatakse üles Keskkonnaministeeriumi valitsemiseala asutusele kuuluvatesse ruumidesse Keilas. Keskusesse paigaldatakse ka Rahvusvahelise Loomade Heaolu Fondi kaasabil Eestisse toimetatud abikeskus.


Linde päästeti ka Osmussaarelt ja Pakri saartelt

6. veebruariks on  päästetööd Loode-Eesti naftareostuse kriisipiirkonnas lõppenud. Täna leiti elusana 8 väikest lindu ning 6 luike, kes toimetati Nõva  päästekompanii territooriumile sooja ruumi toibumisele.

Peamiselt Osmussaarelt ja Pakri saartelt korjati täna kokku ligi 300 surnud lindu. Kokku on surnud lindude arv tõusnud 3200ni.

Kokku on soojadesse ruumidesse viidud ligi 750 elusat lindu. Homme viiakse linnud  neljast erinevast kohast Keila linnuabikeskusesse.

Eestisse saabunud Rahvusvahelise Loomade Heaolu Fondi (International Fund for Animal Wellfare) eksperdid õpetasid täna lindude hooldamist ja söötmist Riikliku Looduskaitsekeskuse töötajaile ja vabatahtlikele.

Keskkonnaministeerium pani paika lindude abistamise Keila linnuabikeskuses

Keskkonnaministeeriumi kriisireguleerimismeeskond korraldas Keila linnuabikeskuse töötamise ja koordineerimise põhimõtted, et tagada lindude puhastamine ühes asukohas. Ühtlasi pani meeskond paika valdkonnasiseselt vastutuse jagamise asutuse tegutsemiseks.

Samuti rõhus ministeeriumi kriisireguleerimismeeskond vajadusele kaasata mere põhjas oleva nafta uurimisse erinevaid eksperte, et selgitada mere põhjas oleva nafta praegust keskkonnaohtlikkust ja koostada adekvaatne tegutsemisplaan praegu jää all oleva nafta koristamiseks.

Kriisireguleerimismeeskond pani paika ka dokumenteerimise reeglistiku, et oleks võimalik vajadusel tehtud kulutusi tõestada ning süüdlase võimaliku leidmise korral kahju välja nõuda.

«Heameel on tõdeda, et kõik keskkonnaministeeriumi allasutused löövad kaasa Keila linnuabikeskuse tegevuses. Täna pani kriisireguleerimismeeskond paika, kes mille eest vastutab, » ütles Keskkonnaministeeriumi kriisireguleerimismeeskonna juhi asetäitja, looduskaitse ja metsanduse asekantsler Olav Etverk.

Lisainfo: Olav Etverk, kriisireguleerimismeeskonna juhi asetäitja, looduskaitse ja metsanduse asekantsler, tel: 626 2913; Harli Uljas, Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja, tel 626 2917, 511 0726.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi  06.02.2006 pressiteated.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.