Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu linna rekordeelarve keskendub lastele, haridusele ja elukeskkonnale (2012-12-21 15:48:05)

Tartu linna rekordeelarve keskendub lastele, haridusele ja elukeskkonnale. Eile Tartu linnavolikogus vastu võetud 2013. aasta eelarve on linna suurim pärast Eesti taasiseseisvumist. Selle kohaselt luuakse Tartus üle 200 lasteaiakoha, tõstetakse lasteaednike palku, ostetakse uus koolihoone, ehitatakse teid ja remonditakse sildu ning rajatakse busside reaalajas töötav infosüsteem.

"Tartu jätkas head tava võtta linna eelarve vastu enne jõulu," rõõmustas linnapea Urmas Kruuse. "See annab linlastele kindluse tuleviku suhtes ning võimaluse minna rahuliku südamega vastu jõulule ja uuele aastale."

2013. aasta linnaeelarve kogumahuks on kavandatud 151,7 miljonit eurot. Võrreldes käesoleva aasta täpsustatud eelarvega kasvab eelarve maht 14%. Finantseerimistegevust (kohustuste refinantseerimist) arvestamata kasvab eelarve 7%.

Hariduse valdkonda investeeritakse kokku 6,1 miljonit eurot. Järgmisel aastal on plaanis avada 13 uut lasteaiarühma. Alusharidusele kavandatud tegevuskulud ja investeeringud suurenevad käesoleva aastaga võrreldes kokku peaaegu 2,5 miljonit eurot. Remonditakse koole ja lasteaedu, Tamme gümnaasiumi ja Täiskasvanute gümnaasiumi tarbeks ostetakse uus hoone, mis ehitatakse koolide jaoks ümber.

Sildade, teede ja kõnniteede ehituseks ning remondiks on kavandatud 28,7 miljonit eurot. Jätkub käesoleval aastal alustatud Tartu idapoolse ringtee ehitus ning alustatakse Sõpruse silla remondiga. Ühistranspordi muudab reisijasõbralikumaks busside reaalaja infosüsteem.

Põhitegevuse tuludena on 2013. aasta eelarvesse kavandatud 98,4 miljonit eurot ehk 4,5% rohkem kui 2012. aastal. Füüsilise isiku tulumaksust laekuvate summade kasvuks on planeeritud 6,5%. Põhitegevuse tulud moodustavad 65% tuludest. Investeerimistegevuse tulud – toetused põhivara soetuseks, vara müük ja finantstulud – moodustavad 30,8 miljonit eurot ehk 20% tuludest, finantseerimistegevuse tulud 19,8 miljonit eurot ehk 13% ja likviidsete vahendite kasutuselevõtt 2,8 miljonit ehk 2%.

Põhitegevuse kuludeks on kavandatud 93 miljonit eurot ehk ligi 5% rohkem kui 2012. aastal. Üle poole põhitegevuse kuludest moodustavad hariduse valdkonna kulud. Põhitegevuse tulem ehk põhitegevuse tulude ja põhitegevuse kulude vahe on 5,4 miljonit eurot, mis näitab, et eelarve koostamisel on kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse põhinõudest kinni peetud ning linnal jääb raha ka investeerimistegevuseks.

"Tulemusega võime rahule jääda ja hea saavutus on see, et investeerimistegevuse kuludeks planeeritakse kokku 42,9 miljonit eurot ehk 12% enam kui käesoleval aastal. Eelarve koostamise protsess oli tegelikult väga pingeline, sest esialged taotlused ületasid reaalseid võimalusi enam kui 20 miljoni euroga," rääkis Kruuse.

Investeerimistegevuse katteallikatest moodustavad linnaeelarve vahendid kolmandiku ehk 14,5 miljonit eurot ja välisrahastus kaks kolmandikku ehk 28,4 miljonit eurot. Välisrahastusest suurema osa (22,6 miljonit eurot) moodustab toetus Tartu idapoolse ringtee ehitamiseks.
Investeerimistegevuse tulem ehk investeerimistegevuse tulude ja kulude vahe, -12,1 miljonit eurot, kaetakse 5,4 miljonit euro ulatuses põhitegevuse tulemi, 3,9 miljoni euro ulatuses laenu ja 2,8 miljonit euro ulatuses likviidsete varade kasutuselevõtu arvelt.

Finantseerimistegevuse tuludeks on kavandatud 19,8 miljonit eurot, millest 15,6 miljonit eurot on ette nähtud varasemate kohustuste refinantseerimiseks ning 4,2 miljonit eurot investeerimiseks – põhiliselt Tartu idapoolse ringtee ehituse omafinantseeringu katteks. 2013. aasta lõpuks on linna laenukohustused 50,9 miljonit eurot.


Allikas: Tartu Linnavalitsuse 21.12.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.