Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti kaitsealused pargid said kaante vahele (2012-12-12 16:43:34)


Täna esitleti Keskkonnaministeeriumis kahte uut raamatut,
mis käsitlevad Eesti parke. Teatmeteose “Eesti pargid” teine osa sisaldab põhjalikke ülevaateid kümne maakonna kaitsealuste parkide kohta ning artiklitekogumiku “Eesti parkide almanahh” kolmas väljaanne annab nii ajaloolisi teadmisi kui ka praklisi nõuandeid parkide säilimiseks.

Keskkonnaministeeriumi ja Muinsuskaitseameti koostöös valminud trükised on suunatud kõikidele Eesti parkide omanikele ja valdajatele, spetsialistidele ja huvilistele. “Parkide puhul on lisaks kultuuriväärtustele tegemist ka väärtuslike looduskooslustega nii linnas kui maal. Eestis on palju ajaloolisi parke, millest suur osa on nii muinsus- kui looduskaitse all, sest hoidmist vajab nii sealne mitmekesine looduskeskkond kui ka arhitektuuri- ja ajalooväärtus,” kommenteeris Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna juhataja Taimo Aasma.

„Raamatu „Eesti pargid“ avaldamine on suurepärane näide kahe riigiasutuse tihedast koostööst ning raamatu koostamine on aidanud lähendada kahte valdkonda, looduskaitset ja muinsuskaitset, ühteks tervikuks – keskkonnakaitseks,“ lisas Muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu.

Raamat “Eesti pargid” on kaheosaline teatmeteos, mis annab põhjalikke kirjeldusi üle 400 pargi kohta, mida võib pidada ka meie parkide paremikuks ning ühtlustab arusaamu kaht ametkonda ühendavast rohelisest pärandist. 2007. aastal ilmunud raamatu esimeses köites käsitleti Tallinna, Harjumaa, Hiiumaa, Ida-Virumaa, Jõgevamaa ja Järvamaa parke.
Värskelt ilmunud teine köide sisaldab kõikide ülejäänud maakondade parkide kohta koondatud andmeid ja kirjeldusi. Iga pargi ajalugu, kujundust, hetkeolukorda ning taimestikku käsitletakse eraldi.
Kirjeldused tuginevad varem avaldatud kirjalikele allikatele, arhiivimaterjalidele, koostamise käigus tehtud välitöödele ja taimestiku osas Tallinna Botaanikaaia andmetele ning on rikkalikult illustreeritud ajalooliste ja tänapäevaste plaanide ning fotodega. Raamatu 2. osa peakoostajad on Urve Sinijärv ja Piret Palm Keskkonnaministeeriumist, Silja Konsa Muinsuskaitseametist ja Olev Abner Tallinna Botaanikaaiast. Raamatu andis välja kirjastus Varrak. Raamatu koostamist toetasid SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Eesti Kultuurkapital.

„Eesti parkide almanahh” on paari-kolme aasta tagant perioodiliselt ilmuma kavandatud artiklite kogumik meie pargiasjatundjatelt. Äsja ilmunud almanahhi kolmandast väljaandest leiab nii ajaloolisi uurimusi, soovitusi parkide hooldamiseks ja taastamiseks, kui ka näiteid viimaste aastate pargipraktikatest. Almanahhi toimetaja on kunstiteadlane Tiina Tammet. Almanahhi esimene number ilmus 2007. ja teine number 2009. aastal. Trükise väljaandjad on Keskkonnaministeerium ja Muinsuskaitseamet. Ka selle trükise väljaandmist toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Raamatuid saab osta raamatupoodidest üle Eesti.


Allikas: Keskkonnaministeeriumi, Muinsuskaitseameti ja Kirjastuse "Varrak" ühine pressiteade, 12.12.12


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.