Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti Maaülikool hoogustab taastuvenergia uuringuid (2006-02-01 12:23:19)

 

Eesti Maaülikool arendab välja taastuvenergia keskuse, mis hakkab koordineerima bioenergiaalast teadus- ja arendustegevust. Keskuse loomise otsustas 26. jaanuaril koos olnud Eesti Maaülikooli nõukogu.

 

Loodava keskuse eesmärgiks on taastuvenergia-alase uurimis-, arendus- ja õppetöö juhtimine Eesti Maaülikoolis ning sidemete tihendamine vastava valdkonna teadlastega nii Eestis kui ka väljaspool meie maad. Koostööle igakülgselt avatud keskus suunab oma jõud esialgul bioenergia alastele uuringutele. Tegevuse suunamiseks moodustatakse keskuse nõukogu, kuhu hakkavad kuuluma ka taastuvenergia spetsialistid ja praktikud väljastpoolt maaülikooli. Taastuvenergia keskus hakkab interdistsiplinaarse üksusena tööle 1. märtsist.

 

Eesti potentsiaali taastuvenergeetika osas võib hinnata väga kõrgeks. Lisaks metsadele ja looduslikele võsadele või rannaniitudele on võimalik kasvatada energeetilisel otstarbel mitmeid kõrge saagikusega kultuure ning moodustuvat biomassi energiatootmiseks ära kasutada.

 

Ülikooli teadusprorektori Andres Koppeli hinnangul annaks kiirekasvuliste kultuuride kasvatamine uue mõtte mahajäänud põllumaadele, suurendaks tööhõivet maapiirkondades ning parandaks riigi energeetilist sõltumatust fossiilkütustest. «Lisaks on biokütused kasulikud ka keskkonnakaitse seisukohast: biomassi kasutamine energeetilisel otstarbel ei suurenda süsihappegaasi hulka atmosfääris,» märkis Koppel.

 

Maaülikoolis on taastuvate biomassist saadavate  energiaressursside, eeskätt traditsioonilisest metsast saadava puidu- ja puidujäätmete varude ning kiirekasvuliste puude (energiavõsade) produktsiooni uuringutega tegeldud juba üle kümne aasta. Seni väiksemas mahus läbiviidud taastuvenergia uuringud muutuvad mastaapsemaks, kuna teadustöösse kaasatakse nüüdsest ka tehnika- ja majandusteadlasi.

 

Lähem info: teadusprorektor Andres Koppel, tel 731 3012; e-post andres.koppel@emu.ee.

 

Allikas: EMÜ 01.02.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.