Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti lihasektor vajab rohkem ühist tegutsemist (2012-11-26 18:06:11)

Homme, 27. novembril algusega kell 10.30 toimub Tallinnas (hotelli Susi konverentsikeskus, Peterburi tee 48, Tallinn) Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja Lihafoorum 2012. Tänavuse lihafoorumi põhiteema on ühistegevus. Eestis puudub praegu lihatöötlejate katusorganisatsioon, mille ülesandeid EPKK lihatoimkond ja lihafoorum on püüdnud täita.

Tootjate põhieesmärk on täita tarbijate soove ja teenida kasumit. „Eesti lihasektori ühine tegutsemine on kasulik nii tootjale, töötlejale kui ka kauplejale. Ühine tegutsemine aitab väiketootjatel optimeerida kulusid ning tegutseda majanduslikult tulusalt. Suurtel tootjatel aitab koostöö paremini läbi lüüa rahvusvahelises kontekstis. Ettevõtete suurus on ju väga suhteline, nii on meie suured ettevõtted maailma mõõtmeis väikesed. Kõikidel tootjatel on sarnaseid probleeme, mida üheskoos saab lahendada. Lihasektori ettevõtete koostöö vajab oluliselt parandamist,“ toonitas EPKK lihatoimkonna juht Riho Kaselo.

2012. aasta esimesel poolaastal toodeti Eestis eluskaalus 55 304 tonni liha, seda on 3% vähem kui aasta varem samal perioodil. Suurenes sea-, lamba- ja kitseliha ning vähenes veise- ja linnuliha tootmine.

Sealiha toodeti tänavu esimesel poolaastal eluskaalus 33 786 tonni, mida on 1% võrra rohkem kui mullu samal ajal. Seakasvatust ja sealiha kaubandust on mõjutanud käesoleval aastal kehtima hakanud elusloomade ekspordikeeld Venemaale. Selle tulemusel on käesoleva aasta esimese viie kuuga võrreldes mullusega kasvanud sealiha eksport ca 1,5 korda. Põhiliselt viidi sealiha Lätti, Soome ja Leetu. Esimesel poolaastal oli kallinenud söödateravilja tõttu kallinenud ka sealiha hind.

Veiseliha toodeti eluskaalus 9 128 tonni, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 14% vähem. Veiseliha osatähtsus kogu lihatoodangus on langenud 17%-ni. Kaubandusstatistika järgi ületas veiseliha import eksporti ca kolm korda. Põhiliselt tuuakse veiseliha Lätist ja Poolast. Nõudluse vähenemise tõttu on tänavu vähenenud eluloomade eksport Türki.

Linnuliha toodang oli tänavu eluskaalus 11 807 tonni, mida on 3% vähem kui aasta tagasi samal perioodil. Eesti isevarustatuse tase on linnuliha osas vaid 59 protsenti. Põhiliselt imporditakse linnuliha Leedust ja Soomest.

Lamba- ja kitseliha toodeti tänavu esimesel poolaastal eluskaalus 583 tonni, mida on 7% rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Kaubandusstatistika põhjal lambaliha eksport suureneb – kui eelmisel aastal viidi viie kuuga välja 34,7 tonni lambaliha, siis tänavu samal perioodil üle kahe korra rohkem. Põhiline ekspordipartner on Taani.



Lihafoorum 2012 päevakava:

10.00 Hommikukohv

10.30 Ülevaade sektorist - Illar Lemetti, Põllumajandusministeerium

11.10 Koostöö tootjate ja töötlejate vahel - Maie Niit, Otepää lihatööstus Edgar

11.30 Sealihasektori probleemid ja saavutused - Einar Jakobi, Kõpsta seafarm

11.55 Kasumi analüüs lihasektoris viimastel aastatel - Marje Josing, Konjunktuuriinstituut

12.20 Lambasektori probleemid ja saavutused - Ell Sellis, Eesti Lambakasvatajate Selts

12.40 Hiiumaa lihatööstuse avamine - Omari Jõpiselja, MTÜ Hiiu Veis ja Lammas

13.00 Veisesektori probleemid ja lahendused - Aldo Vaan, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts

13.15 Paneeldiskussioon

13.45 Lõuna

14.25 Soome lihatööstus - Mikael Jansson, Finnish Meat Ltd Oy/Ab

15.05 Lihatehnoloogia alane teadus-arendustöö ja sigade aretus - Aarne Põldvere, Eesti Maaülikool / Eesti Tõusigade Aretusühistu

15.35 Veiste aretus - Tanel-Taavi Bulitko, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu

15.55 Foorumi kokkuvõte ja lõpetamine - Riho Kaselo, lihatoimkonna esimees

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 26.11.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.