Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aretati keskkonna reostust vähendavad taimed (2006-01-29 09:56:14)

 

Yorki Ülikooli (Suurbritannia) teadlased aretasid lõhkeainete ja nende jääkidega saastunud pinnast puhastavad taimed.

Vajaduse selleks on tinginud pikaajaline sõjaline aktiivsus treeninguteks kasutatavatel polügoonidel, mis on viinud sealse pinnase ja põhjavee saastumiseni lõhkeainete ja nende jääkidega. Üheks enamkasutatavaks lõhkeaineks on toksiline ja kantserogeenne RDX.

Oma töös taimede muundamisel efektiivseteks saaste-eemaldajateks kasutasid teadlased pinnases leiduvaid mikroorganisme, kes on võimelised kasutama lõhkeainete jääke kasvuks vajaliku lämmastiku allikana. Et aga RDX on pinnases kiirelt liikuv, siis ei suuda bakterid seda saastumise tõkestamiseks küllalt kiiresti biodegradeerida. Et kiirendada ja võimendada pinnase puhastamist, siirdasid teadlased bakterite vastavat ensüümi kodeeriva DNA lõigu tavalise mudeltaimena tuntud hariliku müürlooga Aradidopsis thaliana genoomi.

Töögrupi juhi professor Neil Bruce’i sõnul viisid nad looduslikult toimiva süsteemi bakteritest üle taimedesse, ühendades bakterite biodegradatsioonivõime taimede palju suurema biomassiga ja vee imamisvõimega, mille tulemuseks on efektiivsem pinnasepuhastussüsteem, mis on odav, madalate hoolduskuludega ning jätkusuutlik. Loodud GM taimed omavad potentsiaali, et puhastada lõhkeainetejääkidest suured maa-alad, mis on olnud pikka aega kas militaarses või tööstuslikus kasutuses.

Koostöös Washingtoni Ülikooliga tahavad teadlased nüüd modifitseerida ka suuremaid taimi nagu kiirekasvulised haab ja pappel ning mitmeaastased rohttaimed.

Sama tehnoloogiat saab kasutada ka taimede modifitseerimiseks, et kasutada neid pinnase puhastamisel teistest orgaanilistest saasteainetest.

Allikas
: Eesti Geenikeskus  York University põhjal.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.