Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaõiguse uudiskiri: Kemikaaliseadus plaanitakse viia kooskõlla EL õigusaktidega (2012-11-21 03:08:10)

Sotsiaalministeerium esitas 23. oktoobril Justiitsministeeriumile kooskõlastamiseks kemikaaliseaduse muudatuste eelnõu. Peamiselt plaanitakse seadus viia kooskõlla EL määrustega (REACH-määrus (kemikaalide registreerimise, hindamise, autoriseerimise ja piiramise kohta), CLP-määrus (ainete ja segude klassifitseerimise, märgistamise ja pakendamise kohta), PIC-määrus (kemikaalide ekspordi ja impordi kohta)), täpsustada pädevate asutuste ülesandeid ning teha muid formaalseid muudatusi (nt lisada viiteid EL õigusaktidele).

Peamine muudatus seondub REACH-määruse alusel loodud Euroopa Kemikaaliameti (ECHA) pädevusega koguda kemikaalide kohta teavet. ECHA koondab andmed ühtsesse andmebaasi, mida saavad kasutada ka siseriiklikud järelevalveasutused. Kehtiva õiguse järgi on Eestis kemikaalide tootjatel ja importijatel kohustus edastada kemikaalide kohta andmeid nii Terviseametile (kemikaalide aastase koguse korral üle 10 tonni) kui ka ECHA-le (kemikaalide aastase koguse korral üle 1 tonni). Eelnõu kohaselt aga Terviseamet edaspidi neid andmeid ei koguks, mistõttu tootjad ja importijad peaksid edaspidi andmeid edastama üksnes ECHA-le (kemikaalide osas, mida ettevõtted impordivad või toodavad enam kui 1 tonn aastas).

Teine oluline muudatus puudutab ohtlike segude importijate ja allkasutajate poolt Terviseameti varasemat teavitamist segude turustamise korral Eestis. Kehtiva õiguse järgi peab 30 päeva jooksul pärast turustamise alustamist esitama Terviseametile kemikaali ohutuskaardi, mis sisaldab informatsiooni aine terviseohtlikkuse ning füüsikaliste ja keemiliste omaduste kohta. Eelnõu järgi tuleks vastav teave Terviseametile esitada aga juba enne segude turustamist.

Eelnõu tekst ja seletuskiri Eelnõude Infosüsteemis (EIS).


Allikas: Keskkonnaõiguse uudiskiri/november 2012



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.