Massachusettsi Ülikooli (USA) teadlaste väitel aitab regulaarne õunamahla joomine vähendada oksüdatiivseid rakukahjustusi, mis soodustavad vanusest tingitud mälu nõrgenemist.
Töögrupi juhi dr Thomas B. Shea sõnul peaksid nende uuringu tulemused julgustama kõiki inimesi, kes soovivad ka vananedes säilitada erksa mõistuse.
Oma katsetes kasutasid teadlased hiiri tegemaks kindlaks, kas õunamahla tarbimine kaitseb neid vananemisega kaasnevate ja mälu nõrgenemisele viivate ajukahjustuste eest.
Teadlased jagasid täiskasvanud ja eakad hiired erinevatesse gruppidesse ja toitsid neid kas standardtoiduga, toitainetevaese toiduga või õunamahlalisandiga rikastatud toitainetevaese toiduga. Toitainete mõju ajutegevusele testiti seejärel labürinditestidega ning aju-uuringutega.
Täiskasvanud hiirte puhul ei ilmnenud eri toitu saanud gruppide vahel ajutegevuse erinevusi. Küll ilmnesid need erinevused aga eakate hiirte puhul, kelle puhul standardtoitu saavad hiired said labürindis paremini hakkama ning nende oksüdatiivsed ajukahjustused olid väiksemad võrreldes lihtsalt toitainetevaest toitu saanud hiirtega. Ent õunamahlalisandiga rikastatud toitainetevaest toitu saanud hiirtel läks labürindis paremini ning ka nende ajukahjustused olid väiksemad võrreldes omakorda standardtoitu saavate hiirtega.
Teadlased järeldasid, et õunamahlalisand kaitseb hiirte aju toitainetevaesest toidust põhjustatud täiendavate oksüdatiivsete kahjustuste eest. Dr Shea arvates on see tingitud õunte looduslikult kõrgest antioksüdantide sisaldusest.
Vajaliku koguse antioksüdante, mis aitavad vaimset erksust ka vanaduses säilitada, saab inimene 2-3 klaasist õunamahlast või 2-4 õunast päevas.
Allikas: Eesti Geenikeskus EurekAlert News põhjal.