Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pentus-Rosimannus esindab Eestit Berliinis toimuval esimesel Euroopa ressursifoorumil (2012-11-12 16:02:32)

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus osaleb täna Berliinis Euroopa ressursifoorumil, kusta räägib Eesti kogemusest ressursitõhususe edendamisel.

“Eestisuguse väikese ja mitte väga rikka riigi jaoks on ressursside säästlik kasutamine ainus viis konkurentsivõimeline olla. Nii nagu pidev üle oma võimete elamine ei ole mõistlik eelarvepoliitika, tuleb ka energiat ja loodusvarasid kasutada kokkuhoidlikult ja kestlikult,” ütles Pentus-Rosimannus.

Keskkonnaministri sõnul paistab Eesti maailmas silma mitte ainult eeskujulikult korras rahanduse, vaid ka keskkonnasõbraliku maksupoliitikaga. “Meie pikaaegne eesmärk on olnud nihutada maksukoormust tööjõumaksudelt saastamise, ressursikasutuse ja tarbimise maksustamisele. Eesti SKPs moodustavad keskkonna saastamise eest makstav tasu ja keskkonna kasutamise õiguse eest makstav tasu 3%. Samal ajal toob järgmise aasta eelarve tööjõumaksude osas taas leevendust,” rääkis Pentus-Rosimannus.

Kui ressursside tõhusat kasutamist toetava maksusüsteemi ning loodusvarade säästliku majandamise osas võib Eesti paljudele eeskujuks olla, siis peamised väljakutsed on seotud energiasäästu ja põlevkivisektoriga.

“Saime nõukogude ajast päranduseks vana ja kehva kvaliteediga elamufondi, lekkivad soojatrassid ja saastava põlevkivienergia. Et pool Eestist tarbitavast energiast kulub kodumajapidamistes, on majade energiatõhususe parandamine loomulikult üks peamisi prioriteete. Kredexi eesmärk on, et aastaks 2020 oleks pooled kortermajadest muudetud soojapidavaks, järgmisel aastal panustab riik sellesse 10 miljonit eurot. Kvoodiraha eest saame korda tehtud 85 kilomeetrit soojatrasse ning oleme viimaste aastatega suurendanud taastuvatest allikatest pärit energiaosakaalu pea veerandini,” loetles keskkonnaminister olulisemaid tegevusi ja saavutusi.

Euroopa ressursifoorum toimub esimest korda, seda korraldab Saksamaa valitsus. Foorumil osalevad paljude Euroopa riikide hulgas näiteks Ungari, Austria, Šveitsi ja Itaalia esindajad.


Allikas: Keskkonnaministeeriumi 12.11.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.