Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Toetatakse kodumaise õunakasvatuse edendamist (2006-01-26 19:29:18)

 

Eesti Maaülikooli (EMÜ) puuviljauurijad asuvad parandama kodumaise õunakasvatuse konkurentsivõimet. Jaanuarist aprillini teoks saav eeluuring „Madaltihedatele õunaistandikele uute sortide introdutseerimise ja keskkonnasäästliku kasvatamise tehnoloogia väljatöötamine” sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS) 195 000 krooni.

 

EMÜ agrobiotehnoloogia arenduskeskuse kaasabil esitatud projekti eesmärgiks on muuta Eesti õunakasvatus konkurentsivõimeliseks ning varustada inimesi kohalike ja tervislike õuntega. Plaanis on luua uus keskkonda säästev õunakasvatustehnoloogia, mis suurendab viljeldavate sortide haiguskindlust.

 

Eestis ja naaberriikides aretatud uute sortide hulgast valitakse viis kärntõvekindlat Eestisse sobivat, meeldiva välimusega ja heamaitselist õunasorti. Seejärel selgitatakse sobivad nõrga- ja poolnõrgakasvulised kloonalused, mis taluvad Eesti talvesid.

 

Õunakasvatajad saavad uue katseliselt kontrollitud keskkonnasäästliku tehnoloogia ja soovitused madaltihedate õunaistandike rajamiseks.

 

Eeluuringule järgneb rakendusuuring, mille käigus valitakse välja tootjatele sobivad ning Eesti puuviljaturul konkurentsivõimelised dessertõunasordid.

 

Projekti juht on Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Polli aiandusuuringute keskuse teadur Neeme Univer.

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 26.01.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.