Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pentus-Rosimannus: energiatõhusus parandab elukvaliteeti (2012-11-06 03:46:56)

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ütles täna energiasäästunädala avaüritusel, et energia kokkuhoiu puhul on võtmeküsimuseks elamute soojapidavamaks muutmine.

„Ma arvan, et kui Eesti inimesed koostavad oma murede esikolmikut, näeb see välja umbes selline: liiga väiksed sissetulekud, liiga suured elektri- ja soojaarved, liiga vähe vaba aega. Energiatõhusus ei ole seetõttu lihtsalt sõnakõlks, vaid võimalus paljude eestlaste elukvaliteeti märgatavalt parandada,“ ütles Keit Pentus-Rosimannus.

Keskkonnaminister rõhutas, et kuna ligi pool Eestis tarbitavast energiast kulub kodumajapidamistes, tuleb eelkõige just sinna investeerida. „Meie paneelmajade keskmine vanus on 25-35 aastat ning ei ole realistlik, et lammutame kõik need energiat lekkivad majad kohe maha ning ehitame uued ja säästlikud asemele. Eesti inimeste majanduslikud võimalused ei luba seda. Seetõttu tuleb põhitähelepanu suunata olemasolevate majade soojustamisele - järgmisel aastal investeerime Kredexi kaudu kortermajade renoveerimisse 10 miljonit eurot. Praeguste plaanide järgi on meil kaheksa aasta pärast soojustatud pool Eesti kortermajadest, see tähendab märkimisväärset energiakokkuhoidu ja oluliselt väiksemaid arveid,“ rääkis keskkonnaminister.

Tema sõnul tuleb mõelda ka sellele, et majad ei oleks mitte ainult energiasäästlikud, vaid ka igas muus mõttes elamissõbralikud. „Kaotame Eestis igal aastal ligikaudu 2600 tervelt elatud aastat hoonete kehva sisekliima tõttu, seda on viis korda enam kui näiteks Rootsis. Tervisesõbralikud materjalid, korralik ventilatsioon ja valgustus peavad olema sama loomulikud kui hea soojapidavus.“

Pentus-Rosimannus tõstatas ka energiaportfelli sisu küsimuse. „Kindlasti ei ole lahendus see, et tarbime energiat küll ülisäästlikult, aga seda tootes raiskame ressursse ja kahjustame keskkonda. Kui me tahame oma energiamajanduses tõesti säästlikud olla, peame ümber mõtestama ka tänase põlevkivil põhineva energeetika: see saastav ja tarbija jaoks koormav energiatootmise viis ei ole õige pea enam vabal turul konkurentsivõimeline.“

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 05.11.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.