Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas hingetõmbeaeg enne järgmist pakast? (2006-01-25 21:32:57)

 

Sõltumatu ilmaennustaja Sven-Erik Enno prognoosi järgi püsib pehme talveilm 5. nädala alguseni, kuid pakaseoht pole sellega veel möödas.

 

Ehkki pakane tegi aedades tõenäoliselt üsna palju kurja, peaks aednik päästma veel, mis päästa annab. Lähiajal sadav lumi tuleks kuhjata taimede ümber maapinnale. Aiapidaja lootus püsib kevadeni…

Ennustus ajavahemikuks
26. jaanuarist kuni 5. veebruarini kõlab järgmiselt:

 

“Pärast tugevat külmalainet on ilm sellel nädalal muutunud oluliselt pehmemaks, suurt külma ei too ka lähipäevad. Reedel liigub järjekordne madalrõhukese Soomest üle Laadoga järve kagusse. Eestis tuleb mitmel pool lund, saartel ka lörtsi. Puhub läänekaarte tuul 4-10 m/s, õhutemperatuur jääb sisemaal 0 piiresse, saartel on kuni 2 kraadi sooja. Laupäeva öösel ja hommikupoolikul kujundab meie ilma väike kõrgrõhuhari, taevas on vahelduvalt pilves ja ilm olulise sajuta. Pärastlõunal läheneb Soomest madalrõhulohk, pilvisus tiheneb ja õhtul sajab mitmel pool lund. Tuul puhub põhjast kiirusega 1-7 m/s, õhutemperatuur jääb 1 ja 8 külmakraadi vahele. Pühapäeval pöördub tuul läände ja loodesse, selle puhangud ulatuvad 13 meetrini sekundis. Öö on pilves, päev pilves selgmistega, mitmel pool sajab lund, saartel ka lörtsi. Öösel on 3-8 kraadi külma, päevane temperatuur jääb –2 kraadist sisemaal +1 kraadini saartel.  Esmaspäeval – teisipäeval madalrõhkkondade mõju väheneb, tuul pöördub põhja, ulatudes esmaspäeval veel puhanguti 10 meetrini sekundis ja nõrgenedes teisipäevaks 1-5 m/s. Ilm on vahelduvalt pilves, lumehooge esineb kohati. Õhutemperatuur langeb, jäädes esmaspäeval 4...8, teisipäeval 7...12 külmakraadi vahele. Kolmapäev tuleb vahelduvalt pilves ja olulise sajuta nõrga idatuulega. Öösel on sisemaal kohati kuni –20 kraadi, päevane temperatuur jääb –8...-15 kraadi vahele.

 

Nädala keskmiseks õhutemperatuuriks ootame –2 kraadist saartel kuni -6...-7 kraadini Ida-Eestis, mis on normi piires. Sademeid on oodata saartel kuni 5 millimeetrit, Ida-Eestis 10...12 mm, see on Lääne-Eestis veidi alla normi ja Ida-Eestis ligi 2 korda üle normi.”

 

Nelja kuu ennustused on koostatud California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoos aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis ILM.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.