Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestimaa Looduse Fond: Nord Stream-i seletused ei veena (2012-10-30 00:40:41)

29.10.2012. a. toimus Tallinnas Eestimaa Looduse Fondi (ELF) ja Nord Stream-i (NS) esindajate kohtumine seoses NS kavatsusega rajada täiendavad gaasijuhtmed Läänemerre.

Kohtumisel ei suutnud NS vastata mitmetele olulistele küsimustele nii olemasolevate kui ka plaanitavate gaasijuhtmete mõju kohta Läänemere keskkonnale.

„Läänemere seisund on kriitiline ning selle täiendav ohustamine ei ole vastuvõetav,“ leiab kohtumisel osalenud ELF-i merekeskkonna ja looduskaitse ekspert Alex Lotman. NS ei ole suutnud senistele keskkonnauuringutele vaatamata näidata, kui palju reostust ja ohtlikke kemikaale merepõhja setetest Läänemerre tegelikult vabaneb. „Ka sel korral ei saanud me sellele vastuseid,“ tõdeb Lotman.

ELF leiab, et uute gaasitorude rajamine on vastuolus globaalsete kliimaprobleemide ohjeldamise vajadusega, milleks tuleb fossiilkütuste tarbimist vähendada. Kui kümmekond aastat tagasi võis maagaasi teistest fossiilkütustest väikema süsinikusisaldusega energiatoormena veel tinglikult „vähimaks kurjaks“ pidada, siis täna on energiasäästu ja taastuvenergeetika tehnoloogiad sealmaal, et aeg on küps igasuguste fossiilkütuste tarbimist otsustavalt vähendada.

ELF peab vajalikuks, et juhul kui Eesti vetesse antakse välja NS uuringuluba, tuleb kindlasti uuringute läbiviimine usaldada Eesti teadlastele ja mereuuringutega tegelevatele akadeemilistele institutsioonidele, kellel on parim võimalik teave Eesti merest. ELF soovitas uuringuloa taotlemisel täiendavalt konsulteerida Eesti teadlastega, kes on välisministeeriumi palvel kommenteerinud NS uuringuloa taotlust.

Kohtumise lõpus lepiti kokku, et NS otsib vastuseid ELF-i tõstatatud küsimustele ja konsultatsioone keskkonnaorganisatsioonide ning NS vahel jätkatakse. Lisaks ELF-ile osalesid kohtumisel Keskkonnaõiguse Keskuse, Balti Keskkonna Foorumi, Loodusuurijate Seltsi, Eesti Rohelise Liikumise ja Eesti Looduskaitse Seltsi esindajad.

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 29.10.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.