Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Räägiti võimalusest kehtestada Lääne-Eesti karjamaadele erisus (2006-01-25 09:42:08)

 

Euroopa Komisjon peab võimalikuks Eestil siseriikliku õigusakti alusel maksta Hiiumaa, Saaremaa, Läänemaa ja Pärnumaa karjamaadele põllumajandustoetusi juhul, kui kadastike või puude liituvus ei ületa 50%.

Põllumajandusministeerium kavandab vastava määruse muutmisel arvestada Lääne- Eesti ja saarte ajaloolisi traditsioone ja pinnase iseärasust.
Pool-looduslikel kooslustel asuvatele  karjamaana kasutatavatele
püsirohumaadele kehtestatakse  erisus, mis lubab jätkata seal
põllumajandustoetuste maksmist juhul, kui kadastike või puude (kui neid ei kasvatata puidutootmise eesmärgil) liituvus ei ületa 50%. Selline tase on läbi räägitud ka Keskkonnaministeeriumi ekspertidega, kes kinnitavad seisukohta, et suurema liituvuse puhul ei piisa pool-looduslikul kooslusel asuva rohumaa korrashoiuks karjatamisest.

Toetuskõlblikkuse hindamisel tuleb lähtuda eelkõige põllumajandusmaa definitsioonist  ning selle  kasutamisest kooskõlas  Euroopa Komisjoni määruse 796/2004 artikliga 8. Puudega maal peab olema võimalik läbi viia põllumajanduslikku tegevust samamoodi, nagu puudeta alal. Karjatatava ala taimkate peab olema piisav loomade söötmiseks ja karjatamine peab seal ka tegelikult toimuma. Maa korrashoiuks ebapiisava arvu loomade olemasolul tuleb rohumaad niita.

Komisjoniga räägiti läbi ka ühtse pindalatoetuse maksmise seostamine tuulekaera leviku tõkestamise abinõude kasutuselevõtuga. Kui kasutataval maal leidub tuulekaera, kuid Taimetoodangu Inspektsiooni (TTI) ei ole ettenähtud korras teavitatud, vähendatakse ühtset pindalatoetust kuni 5%.
Tuulekaera leviku tõkestamiseks on kehtestatud eraldi tõrjeabinõude määrus ning kõigil maakasutajatel on juba praegu Maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduses sätestatud kohustus tõkestada tuulekaera levikut ning  tuulekaera leidmisel sellest koheselt TTI-d teavitada.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 25.01.2006 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.