Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keit Pentus-Rosimannus: looduse hoidmist tuleb igal riigil tõsiselt võtta (2012-10-19 12:51:02)

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus rõhutas Indias Hyberabadis toimunud kõrgetasemelisel kohtumisel esinedes, et loodusrikkuse vähenemise ja hävimisohtu sattumisel ei tohi loota üksnes rahvusvaheliste organisatsioonide tööle, vaid riigid peavad ise olukorra tõsidust mõistma ja looduskaitsesse tõsiselt panustama.

„Kogu maailm peab tegutsema ühiselt, sest loodus ei tunne riigipiire. Vähemalt sama tähtis on aga, et riigid ise seaksid endale looduse mitmekesisuse hoidmisel ambitsioonikad eesmärgid, konkreetse plaani ja neist ka kinni peaks,“ rääkis keskkonnaminister Keit-Pentus Rosimannus.

Keskkonnaminister tõi Eesti kogemuse tutvustamisel esile tänavu juunis valminud uue looduskaitse arengukava. „Eesti jaoks on loodusväärtuste kaitse tähtis ja meil on, mida kaitsta - Eestis on kaitstud 18% maismaast ja kolmandik merealadest. Nüüd oleme põhitähelepanu suunanud sellele, et kaitse alla võetu eest oleks ka hästi hoolt kantud, et kaitse tagaks loodusväärtuste olukorra paranemise.“

Keskkonnaministri sõnul pole elurikkusesse raha panustamine kulutamine, vaid investeering, mis toob riikidele ka majanduslikku kasu. „Rikutud ja saastatud elukeskkond, hävinud liigid, kadunud elupaigad - see ei anna majandusele mitte hoogu juurde, vaid hakkab kogu arengut pidurdama,“ selgitas Pentus-Rosimannus. Tema sõnul on õigel ajal mõistlikult tegutsedes ja väärtusi kaitstes võimalik kokku hoida suuri rahasummasid, mida muidu tuleb kulutada ohtu sattunud elupaikade taastamisele.
„Looduse hoidmisel ja kaitsmisel on hoolimatu toimetamise tagajärgedega tegelemine kordades kallim, kui loodusele kurja tegeva ära hoidmine.“

Kohtumisest võttis osa üle 160 riigi ja 77 ministri, et arutada elurikkuse kaitset puudutavaid tegevusi. Bioloogilise mitmekesisuse konventsioon (ka Rio konventsioon) on 1992. aastal Rio de Janeiros allkirjastatud rahvusvaheline lepe looduse mitmekesisuse säilitamiseks, selle osiste jätkusuutlikuks kasutamiseks ning geneetiliste ressursside kasutamisest saadava tulu õiglaseks ja võrdseks jagamiseks. Eesti ühines bioloogilise mitmekesisuse konventsiooniga 1994. aastal.


Allikas: Keskkonnaministeeriumi 19.10.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.