Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Loodusmuuseumis saab näha helendavaid mineraale (2012-10-17 10:27:15)


Homsest, 18. oktoobrist saab Eesti Loodusmuuseumis imetleda rohkem kui 400 erinevat mineraali ning vaadata, kuidas osa neist UV-valguses helendama hakkab.


Fotol: Ahaat. Eesti Loodusmuuseum

Näitusel on väljas nii Eesti Loodusmuuseumi kui ka Tartu Ülikooli Geoloogiamuuseumi kogude kauneimad mineraalid, paljud neist on haruldased.
Näiteks saab näha tšaroiiti, mida leidub vaid ühes maailma paigas - Venemaal Tšara jõe ääres. "Näituse külastamine on hea võimalus näha ilu, mida maapõu peidab. Võin kinnitada, et keegi ei pea pettuma – mineraalide maailm on mitmekesine, värvikirev ja kujunditerikas," rääkis Eesti Loodusmuuseumi geoloog Kairi Põldsaar. Ta lisas, et nii põhjalikku näitust, kus on esindatud kõik mineraalide klassid, ei ole Tallinnas varem korraldatud.

Suurim eksponaat on üle poole meetri laiune mäekristalli pesa Uuralitest, vanim 3,8 miljardi aasta vanune roheline aventuriinkvarts Gröönimaalt.
Näituse üks tõmbenumber on võimalus oma silmaga näha, mis on luminestsents efekt.

Lastenurgas saab mineraale oma käega katsuda ning neid luubiga uudistada. Mitu korda mängib Miksteater Mehis Heinsaare kaasahaaravat nukuetendust, mille peategelased on päkapikk, kes tahab kõike teada ning kolm mineraali: merevaik, kassikuld ja sool. Nädalavahetustel saab vaadata filmi "Operaator Kõps kiviriigis".

Näituse raames toimub mitu teemakohast loengut. Nii saab vastuse küsimusele, mille poolest on planeet maa unikaalne päikesesüsteemis ning teada, millised on maailma põnevaimad mineraalid. Näituselt võib kaasa võtta mineraale tutvustava brožüüri.

Täpsemalt saab näituse ja selle raames toimuvate ürituste kohta lugeda Loodusmuuseumi koduleheküljelt www.loodusmuuseum.ee. Näitus on avatud kuni aasta lõpuni, seda rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Eesti Loodusmuuseum asub Tallinnas aadressil Lai tänav 29a ja on avatud kolmapäevast pühapäevani kell 10.00-17.00. Muuseumi esimesel lahtiolekukuul külastas seda rekordilised 8800 inimest. 

Mineraalide näituse ajakava:

Näitus „Mineraalide lummav maailm” 18.10.2012–2012. aasta lõpp

Eesti Loodusmuuseum, Lai 29a, Tallinn


Loengud

  • 18. oktoobril kell 17.00 loeng teemal "Kalliskivid", lektor Anto Raukas.

Kalliskive ihaldab iga naine. Nende pärast on peetud sõdu ja sooritatud arvukalt kuritegusid. Paljudele kalliskividele omistatakse raviomadusi ja arvatakse, et nad suudavad kaitsta oma omanikku ebameeldivuste ja vaenlaste eest.

  • 25. oktoobril kell 17.00 Marje Tammerti loeng ja töötuba teemal "Mineraalpigmendid".

Loengus tutvustatakse värvipigmente, mille lähteaineks on mineraalid. Räägitakse nende kuulsamatest leiukohtadest ja nimetustest, pigmentide kasutamisest kunstis ja arhitektuuris. Töötoas katsetatakse maalimist.

  • 1. novembril kell 17.00 loeng teemal "Maailma kauneimad mineraalid", lektor Tõnu Pani.

  • 8. novembril kell 17.00 loeng teemal "Mille poolest on planeet Maa unikaalne päikesesüsteemis", lektor Juho Kirs.

Loengus saab teada, miks on Maa „elu paradiisis”, Kuu „planetaarne surnuaed”, Veenus „planetaarne põrgu” ning Marss „planetaarne kivikõrb”.


Sissepääs loengutele on tasuta!


Nukuetendus „Mineraalide lood” (sobib eelkõige koolieelikutele ja algklasside õpilastele)

  • 3. november kell 12.00 ja kell 13.30

  • 4. november kell 12.00 ja kell 13.30

  • 10. november kell 12.00 ja kell 13.30

  • 18. november kell 13.30

  • 22. november kell 12.00

  • 25. november kell 12.00 ja kell 13.30


Etendust pääseb vaatama muuseumipiletiga (täiskasvanu 3 eurot, õpilane/pensionär 2 eurot, koolieelik 1 euro).



Allikas: Eesti Loodusmuuseumi 17.10.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.