Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu otsib tänavavalgustuses säästlikke lahendusi (2012-10-15 12:30:19)

Tartu tegeleb tänavavalgustuses säästlike ja kaasaegsete lahenduste otsimisega ning kasutab sellealaste kogemuste saamiseks ka rahvusvahelisi projekte.

„Viimastel aastatel oleme aktiivselt otsinud võimalusi energiasäästlike ning keskkonnasõbralike lahenduste rakendamiseks nii linnatranspordis kui -valgustuses. Tänavavalgustuses on arendamisel uus juhtimissüsteem ja testitakse LED-tehnoloogial põhinevaid valgusteid, mis eeldatavasti annavad tuntavat energia kokkuhoidu. Teiste riikide parimate kogemuste tundmaõppimiseks osaleb Tartu linn ka mitmetes projektides," rääkis abilinnapea Raimond Tamm.

Tartu linnavalitsus saatis volikokku eelnõu, mille kohaselt saab Tartu linnast rahvusvahelise ühenduse - LUCI (Lighting Urban Community International) Association liige. LUCI on 2002. aastal loodud rahvusvaheline võrgustik, mis ühendab linnu ja valgustuse valdkonna spetsialiste. Praeguseks on organisatsioonil ligi 100 liiget üle maailma. Ühenduse eesmärgiks on aidata linnadel leida sobivaid lahendusi valgustuse jätkusuutlikuks arendamiseks ja vahendada kogemusi.

„Kuna Tartu linnas on tänavavalgustuse kaasajastamine aktuaalne ja järsult kasvavad kulutused elektrienergiale sunnivad meid leidma kiireid ning efektiivseid lahendusi, siis annab osalemine rahvusvahelises ühenduses meile hea võimaluse vältida vigu, mis on tehtud mujal maailmas, ja võtta kasutusele ennast juba õigustanud tehnoloogiad,“ lisas abilinnapea Tamm.

Tartu linn osaleb ka säästvat valgustust propageerivas projektis „Light in the City“, mis hõlmab nelja Euroopa linna. Projekti juhtpartner on Jyväskylä ja partneriteks on Eskilstuna Rootsist, Hasselt Belgiast ning Tartu Eestis.

Programmi peamine eesmärk on edendada välisvalgustuse energiatõhusust, aga samuti inimeste teadlikkuse tõstmine ja valgustust puudutavate Euroopa Liidu keskkonnaalaste õigusaktide laiem tutvustamine. Partnerlinnades korraldatakse välisvalgustuse alaseid konverentse ja linnade välisvalgustuse arendamisel kaasatakse linnakodanikke.

Projekt kestab 2 aastat ja seda rahastatakse Kodanike Euroopa programmi raames.


Allikas: Tartu Linnavalitsuse 15.10.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.