Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Elektrituru avanemine 2013 (2012-10-01 11:41:14)

Elektriturg hetkel

Eesti elektriturg koosneb 2013. aasta 1. jaanuarini kahest osast – suletud ja avatud elektriturg. Praegu on Eesti elektriturg 35% ulatuses avatud. See tähendab, et Eesti vabatarbijatel on õigus ja kohustus valida endale elektrienergia müüja. Vabatarbijad on ettevõtted, mis tarbivad ühes tarbimiskohas enam kui 2 GWh elektrienergiat aastas.

Kõik kodutarbijad ning enamik Eesti firmasid ostab hetkel elektrit selle võrguettevõtja käest, kelle võrguga tarbija ühendatud on (näiteks Eesti Energia Jaotusvõrk või Imatra Elekter). Elektri müügihind suletud turuosa tarbijatele ning kõik muud elektriarvel olevad komponendid on riiklikult reguleeritud ega sõltu otseselt elektribörsil kujunevast hinnast.

Mis juhtub 1. jaanuaril 2013?

2013. aasta alguses avaneb Eesti elektriturg väike- ja kodutarbijatele.

Järgmise aasta 1. jaanuarist avaneb aga võimalus valida sobiv elektrimüüja erinevate pakkujate ja hinnapakettide hulgast. Uue elektrimüüja valimine ei ole kohustus, vaid võimalus.

Kui mõni kodutarbija endale elektrimüüjat ei vali, siis müüb talle elektrit asjaomase piirkonna võrguettevõtja – firma, kelle võrguga konkreetne tarbija ühendatud on. Seega keegi elektrienergiata ei jää.

Elektrituru avanemise järel kasutatakse edasi olemasolevaid elektrivõrke. Seetõttu ei saa ka pärast 1. jaanuari 2013 valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia koju või kontorisse toimetab. Kolmandiku elektriarvest moodustava võrguteenuse tasu kooskõlastab ka elektrituru avamise järel Konkurentsiamet, kuna ka tulevikus on tegemist loomuliku monopoliga. Lisaks moodustavad suure osa elektriarvest erinevad maksud, mida turu avanemine samuti ei mõjuta. Seega puudutab turu avanemine vaid kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda.

Mis turu avanemisega kaasneb?

Sarnaselt teistele kaupadele ja teenustele Eestis kujuneb 2013. aastast ka elektrienergia hind turul nõudluse ja pakkumise tagajärjel, mis tagab õige hinna. Elektrienergia müüjate vahel tekib konkurents ning kõigil tarbijatel tekib võimalus valida paljude müüjate, pakettide ja tingimuste vahel.

Praegu on Eestis 5 vabaturule elektrimüügiga tegelevat firmat, kuid lisaks võib oodata pakkujaid näiteks Soomest, kus tegeleb elektri müügiga ligi 100 ettevõtet. Elektri varustuskindluse kogu Eestile tagab süsteemihaldur Elering, kes on teistest turuosalistest sõltumatu ning kuulub energiajulgeoleku tagamiseks Eesti riigi omanduses.

Tarbijad saavad alates 2013. aastast vabalt valida sobiva elektrienergia müüja. Tavatarbija saab 2013. aastast osta elektrienergiat laias laastus kahes variandis: osta elektrit mõnelt müüjalt, kellega lepitakse kokku hind ja tingimused või osta elektrit võrguettevõttelt, kes pakub seda eelmise kuu turu keskmise hinnaga, lisades omapoolse mõistliku kasumiprotsendi. Kui uut lepingut ei sõlmita, siis jätkub täna kehtiv leping: keegi ei jää elektrita.

Valida ei saa aga võrguettevõtjat, kes elektrienergia iga tarbijani toimetab: see jääb igal tarbijal samaks. Kuna võrguteenuse näol on tegemist loomuliku monopoliga, kooskõlastab elektiarvest umbes kolmandiku moodustava võrguteenuse hinna ka edaspidi Konkurentsiamet. Turu avanemine ei mõjuta ka taastuvenergia tasu ning elektriaktsiisi, mis on elektriarvest samuti kolmandik. Elektrituru avanemisest ainsana puudutatud elektrienergia hind moodustab tavatarbija arvest vaid kolmandiku.

Elektrimüüja vahetamine on vaba valik

Kõigile elektritarbijatele on turu avanemisel ja selle järel tagatud elekter. Need tarbijad, kes ei soovi või ei jõua enne 2013. aastat elektri müüjat valida, ostavad elektrienergiat üldteenuse raames. See tähendab, et hinna aluseks on eelmise kuu keskmine börsihind, millele lisandub ettevõtte mõistlik kasum. Ettevõtete kasumimarginaal on Konkurentsiameti pideva vaatluse all. Seega ühegi kodu ega ettevõtte varustamine elektriga ei katke hetkekski ning elektrimüüjat saab igaüks vahetada ka pärast turu avanemist kasvõi igal kuul. Kui tarbija valitud elektrimüüja pankrotistub või lõpetab tegevuse, tagatakse elektrivarustus üldteenusega seni, kuni tarbija valib uue elektrimüüja.

Elektrimüüjad

Imatra Elekter
Klienditeeninduse telefonid 6061840 ja 71 50180
E-post elekter@imatraelekter.ee
Veebileht http://www.imatraelekter.ee

Eesti Energia
Klienditelefon: 1545, välisriigist helistades: +372 715 4254
E-post: teenindus@energia.ee
Veebileht www.energia.ee

Elektrum Eesti
E-post: kliendiinfo@elektrum.ee
Telefon: 800 5555
Veebileht www.elektrum.ee

VKG Elektrivõrgud
E-post:
vkgev@ev.vkg.ee
Klienditeeninduse telefonikeskus: 716 6633
Veebileht http://www.vkgev.ee/

220 Energia
E-post: info@220energia.ee
Telefon 6 650 220
Veebileht www.220energia.ee

Baltic Energy Services (portfelli- ja bilansihaldusettevõte)
Telefon 66 22 616
E-post info@balticenergy.ee
Veebileht http://www.balticenergy.ee/

Nordic Power Management (elektrimüügi fookus on suunatud juriidilistele isikutele)
Telefon 639 6601
E-post elekter@nordicpm.eu
Veebileht http://www.nordicpm.eu/

Elektriarve kujunemine

Elektrienergia hind ja elektriarve ei ole sama. Elektriarve koosneb võrgutasudest, elektriaktsiisist, käibemaksust, taastuvenergia tasust ning alles viimasena elektrienergia enda hinnast. Võrguteenuse tasu, mis moodustab umbes kolmandiku kodutarbija elektriarvest, kooskõlastab ka elektrituru avamise järel Konkurentsiamet. Lisaks moodustavad kolmandiku elektriarvest taastuvenergia tasu ning elektriaktsiis, mida turu avanemine ei mõjuta. Elektrituru avanemisest ainsana puudutatud elektrienergia hind on tavatarbija arvest vaid kolmandik.

Soovitused elektri säästmiseks

Loe edasi: avatud2013. 

Sama veebilehe avalehel saab küsida lisateavet elektrituru avanemise kohta, täites lahtrid rohelises kastikeses. Vastus saabub küsimuse esitaja e-postkasti kuni viie tööpäeva jooksul.

Elektrituru avanemise kohta tekkinud küsimustele saab vastuseid telefoninumbril: 616 0160


Allikas: http://avatud2013.ee/



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.