Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti toit vene turule – kas WTO-st on abi? (2012-09-17 14:52:12)

Põllumajandusministeerium ja Eesti Põllumeeste Keskliit korraldavad 19. septembril Tartus Atlantise Konverentsikeskuses infopäeva „Eesti toit vene turule – kas WTO-st on abi?“

Infopäev on mõeldud põllumeestele ja toiduainetetööstustele, kes ekspordivad oma kaupa Venemaale, aga ka teistele huvilistele. Venemaa on Eesti toiduainete ekspordil oluliseks partneriks – seetõttu on tähtis teada Venemaa WTO-ga liitumise tingimusi.

Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresidendi Jaan Sõrra sõnul ootavad meie seakasvatajad vene turu taasavanemist. „Kas Venemaa liitumine WTO-ga avab Eesti seakasvatajatele Vene turu?“, küsib Jaan Sõrra.

Põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Ruve Šanki sõnul on Venemaa liitumise üheks väga praktiliseks tulemuseks tollitariifide alanemine keskmiselt 10%. Sanitaar- ja fütosanitaarmeetmete osas pidanuks Venemaa olema WTO reeglitega kooskõlas juba enne liitumist.

Taustainfo

Eestis kasvatatakse aastas 700 000 siga, kaks kolmandikku neist väliskapitalile kuuluvates ettevõtetes.

Üle poole Eestis müüdavast sealihast on imporditud, kuigi meie isevarustatuse tase on ligi 100%. Seetõttu ongi meie seakasvatajad sunnitud oma toodangut eksportima.

Märtsis sulges Venemaa oma turu, kuhu Eesti seakasvatajad eksportisid ligi kolmandiku meil kasvatatud elussigadest. Täna on põhilised ekspordipartnerid Leedu, Poola ja Ukraina.

Eestis toodetud sealiha on kõrge kvaliteediga ja vastab kõigile Euroopa Liidu kehtestatud veterinaar- ning loomade heaolu nõuetele.

Infopäeva kava

10.00-10.30 Registreerimine ja hommikukohv

10.30-10.45 Tervitussõnad

Ruve Šank − Põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonna juhataja

Jaan Sõrra − Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident

10.45-11.15 WTO toimimise üldprintsiibid – Josep Bosch, WTO pressiesindaja

11.15-11.45 Venemaa liitumine WTOga − liitumisraportis kokku lepitud peamistest muudatustest kaubavahetusreeglites – Kristina Uibopuu, Põllumajandusministeeriumi esindaja WTO juures

11.45-12.15 Kohvipaus

12.15-12.45 Venemaa majanduslik-poliitiline taust WTO-ga ühinemisel – Andrei Belõi, Tartu Ülikool

12.45-13.00 Toidukaupade kaubavahetuse ülevaade Venemaaga – Marje Josing, Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor

13.00-14.00 Lõuna
14.00-14.30 Loomset päritolu toodete ja elusloomade kaubavahetusest Venemaaga – Regina Pihlakas, Veterinaar- ja Toiduameti kauplemise ning impordi ja ekspordi osakonna juhataja

14.30-15.0 Elussigade eksport Venemaale – ajalugu, probleemid ja väljavaated – Einar Jakobi, OÜ Viru Lihaühistu nõukogu esimees

15.00 Kokkuvõte

Moderaator: Ruve Šank

Töökeeled: eesti ja inglise (sünkroontõlge)


Allikas: Eesti Põllumeeste Keskliit, Põllumajandusministeerium, 17.09.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.