Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pakane kinnitab kanda (2006-01-19 00:19:02)


Sõltumatu ilmaennustaja
Sven-Erik Enno prognoos ajavahemikuks 19.-25. jaanuarini lubab pakase tugevnemist ja püsimist veel 4. nädalalgi.

Nendes kohtades, kus maa lumeta, imbub külm üsna sügavale pinnasesse
. Taimejuurte kaitsmiseks tuleb aednikul veel päästa, mis päästa annab. Kuiv turvas, saepuru, puukoorepuru, peenestatud lillevarred, puulehed, okaspuuoksad… Mistahes õhuline materjal, mis pakasele veidigi tõket tekitaks. Tugevate külmakraadide ja mõõduka tuule püsimisel hakkavad kahjustuma ka taimede maapealsed osad. Seepärast tuleb õrnematele põõsastele-puudele käepärased vatid ümber mähkida.
Unustada ei tohi ka nõutaimi, kes veel aias või rõdul kaitsmata. Nende juurepallile pääseb pakane hoopis lihtsalt ligi. Valida on kaks varianti: vedada potid ulualla või ehitada neile korralik soojustus ümber...


Lähinädala ilmaennustus ise on järgmine:

Venemaa kohal püsiv väga võimas ja külm kõrgrõhkkond mõjutab Eestit kogu nädala, tuues külmalaine, mis on tugevaim pärast jaanuari 2003, mil Jõgeval mõõdeti külma ligi 37 kraadi. Sademeid on kohati (peamiselt Lääne-Eestis) oodata alles kolmapäeval. Seega kujuneb külmalaine eriti rängaks peaaegu lumeta Kesk- ja Lääne-Eestile. Reedel on taevas selge või vähese pilvisusega, kagutuule iilid ulatuvad rannikul kuni 12 meetrini sekundis, külma on saartel 15-20 kraadi ringis, sisemaal kuni 26 kraadi. Laupäeval-pühapäeval püsib vähe ja vahelduvalt pilves sajuta ilm. Kui laupäeval ulatuvad ida- ja kagutuule iilid kuni 15 meetrini sekundis, siis pühapäeva päevaks nõrgeneb ida- ja kirdetuul 3-7 meetrini sekundis. Öösel on külma 20 kraadist saartel kuni 32...33 kraadini sisemaal, päeval 15-27 kraadi. Ka esmaspäeval ja teisipäeval on taevas vähe või vahelduvalt pilves, idakaarte tuul puhub 2...7 m/s. Esmaspäeva öösel on külma kuni 31, teisipäeva öösel kuni 26 kraadi. Esmaspäeva päeval on õhutemperatuur -13...-24 ning teisipäeval -10...-20 kraadi. Kolmapäev tuleb vahelduvalt pilves, päeval sajab Lääne-Eestis kohati veidi lund.  Idakaarte tuul puhub 2...6 m/s, külma on öösel 10...20 ja päeval 10...18 kraadi.

 

Nädala keskmiseks õhutemperatuuriks ootame –13...-15 kraadist saartel kuni -21...-23 kraadini Ida-Eestis, mis on kuni 15 kraadi võrra normist külmem. Sademeid on oodata maksimaalselt 1-2 millimeetrit, mida on alla veerandi normist.” 

 

Nelja kuu ennustused on koostatud California uurimiskeskuse globaalse ilmamudeli põhjal, nädalaprognoos aga erinevate Euroopa ilmaallikate alusel.

NB! Nädalaennustust tasub vaadata tihemini, sest ebapüsiva rõhkkondade asetuse korral ilmuvad sinna aeg-ajalt parandused.

Ilmaennustused on alati käepärast Aiandus.ee rubriigis ILM.

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.