Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sellel nädalavahetusel toimuvad Teeme Ära koristused kuues riigis (2012-09-14 11:37:08)

Teeme Ära Maailmakoristus 2012 on jõudnud viimase ja kõige aktiivsema kuuni – aktiivsete vabatahtlike eestvedamisel korraldatud koristusaktsioonid toimuvad sellel nädalavahetusel kuues erinevas riigis – Valgevenes, Venemaal, Nigeerias, Armeenias, Filipiinidel ja Malaisias. Venemaal on tegemist läbi aegade ulatuslikeima kodanikuaktsiooniga – korraldajad loodavad homme, ehk 15. Septembril üle terve Venemaa kokku prügi koristama tuua 100 000 vabatahtlikku.

24. märtsil alanud Teeme Ära Maailmakoristus 2012 on kokku toonud vabatahtlikud eestvedajad 94 riigis, kes ajavahemikus märts kuni septembri lõpp korraldavad ulatusliku koristusaktsiooni oma riigi või linna ulatuses.
Edukaimad toimunud koristusaktsioonid on sel aastal aset leidnud näiteks Sloveenias (275 000 vabatahtlikku) ja Bulgaarias (320 000 vabatahtlikku).

Homme Venemaal toimuv koristusaktsioon on korraldajate sõnul riigi ajaloo ulatauslikem, hõlmates 72 erinevat regiooni - Kaliningradist Kamtšatkani ja Valdivostokini. Venemaa aktsiooni üks eestvedajaid, Denis Stark, leiab, et tegemist on sügava muutusega ning edasihüppega Venemaa kodanikuühiskonna arengus: "Teeme Ära koristusaktsioon on täiesti iseseisev rohujuure-tasandi algatus. Sajad kohalikud eestvedajad ja tuhanded vabatahtlikud Venemaa 72-s erinevas regioonis on otsustanud oma kodupaigad puhtaks koristada, ilma igasuguste käskude või määrusteta ülevalt poolt." Korraldajad loodavad aktsiooniga muuta ühiskonna suhtumist prügistamisse, nii, et koristatud alad jääksid puhtaks ka tulevikus. Jäätmete käitlemisel on võetud eesmärgiks suunata vähemalt 30% homme kokku korjatud prügist taaskasutusse.

Samuti 15. Septembril aset leidev koristuspäev Nigeerias on korraldajate poolt juba teine Teeme Ära egiidi all teostatav aktsioon - eestvedaja Sola Alamutu toob välja, et kuivõrd Nigeeria puhul on tegemist rahvaarvu poolest maailma seitsmenda riigiga (150 miljonit inimest), on korraldajatel raske organiseerida üle-riigilist ühtset koristuspäeva. Selle asemel teevad eestvedajad koostööd paljude mittetulundusühendustega üle riigi, et inimesi tegudele ärgitada ja koos kohalike kogukondadega organiseerida regionaalseid ja kohalikke koristuspäevi erinevais paigus. "Me koristame samm-haaval ja kutsume kõiki endaga ühinema ning initsiatiivi näitama," ütles Alamutu. Seekordne koristus keskendub Nigeeria pealinnale ja eriti selle ühele piirkonnale Mushin'ile. "Suurim väljakutse meie jaoks on inimeste ükskõiksus kohalike ja laiemate keskkonnaprobleemide suhtes - loodame, et nende väga reaalsete ja lähedaste aktsioonide läbi õnnestub meil inimeste hoiakuid muuta - panna nad hoolima ja tegutsema," tunnistas Alamutu.

Septembris toimuvad Teeme Ära koristuspäevad veel ka Argentiinas, Hollandis, Saksamaal, Prantsusmaal, Belgias, Mauriitiusel, Albaanias, Kažastanis, Küprosel, Makedoonias, Keenias ja Itaalias.


Allikas: Teeme Ära Maailmakoristus 2012 pressiteade, 14.09.12


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.