Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kõik kliimaseadmete ja tuletõrjesüsteemide paigaldajad ja hooldajad peavad taotlema käitlemisluba (2012-09-07 13:44:19)

Vastavalt 15. juulil jõustunud muudatustele välisõhu kaitse seaduses tuleb suuremad keskkonnaohtlikke aineid sisaldavad seadmed registreerida. Keskkonnaohutuse tagamiseks peavad nende paigalduse ja hooldusega tegelevad ettevõtted taotlema käitlemisluba.

Eestis on üle 300 ettevõtte, kes paigaldavad ja hooldavad külmaaineid (fluoritud kasvuhoonegaasid ja osoonikihti kahandavad ained) sisaldavaid seadmeid. Omanikud vastutavad, et neid paigaldab või hooldab käitlemisluba omav ettevõte. "Kuna nimetatud seadmed sisaldavad keskkonnale väga ohtlikke aineid, siis ei ole mõeldav, et nende paigaldamise ja hooldamisega võiks tegeleda igaüks hoolimata tema tegelikest oskustest selliste ainetega ümberkäimisel. Seadmete omanikel peab olema kindlus, et paigaldaja või hooldaja on saanud selleks vastava väljaõppe ning kahju keskkonnale ei teki,” selgitas Keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reeli Jakobi. Kuna enamus külmaainetest on lõhnatud, siis võidakse ekslikult arvata, et need pole ohtlikud. Tegelikult on need kahjulikud nii inimesele kui keskkonnale, kui külmaaine näiteks kliimaseadme või külmkapi süsteemist välja lasta. Osa külmaaineid kahandavad Maad kaitsvat osoonikihti ja teised põhjustavad kliimasoojenemist.

Käitlemisloa taotlus tuleb Keskkonnaametile esitada hiljemalt 1. oktoobriks elektrooniliselt Keskkonnaameti e-teenuste portaalis (https://eteenus.keskkonnaamet.ee/).

Seadusemuudatus kohustab ka arvele võtma kõik 3 kg või enam eelnimetatud ohtlikke aineid sisaldavad seadmed. Nendeks on paiksed jahutus- ja kliimaseadmed, soojuspumbad, tuletõrjesüsteemid, pingejaotlad ja lahusteid sisaldavad seadmed. Kodumajapidamises kasutatavaid külmkappe, kliimaseadmeid jm registreerima ei pea, sest üldjuhulon nende külmaainesisaldus väike.

Kõik enne 15. juulit paigaldatud suuremad seadmed tuleb registreerida 2013. aasta 1. jaanuariks ning pärast nimetatud kuupäeva soetatud ja paigaldatud seadmed tuleb registreerida kahe nädala jooksul pärast nende omandamist. Registreerimine toimub Keskkonnaameti e-teenuste portaalis (https://eteenus.keskkonnaamet.ee/) ja seda võib teha seadmete omanik või tema volitatud hooldusettevõte.

Keskkonnaministeerium, Keskkonnaamet ja Keskkonnauuringute Keskus korraldavad septembris viis seminari, kus käsitletakse käitlemisloa taotlemise ja õigusaktides toimunud muudatusi.

Jahutus-, kliimaseadmete, soojuspumpade paigaldajatele ja hooldajatele toimuvad seminarid:
· Pärnus 10. septembril Keskkonnaameti Pärnu kontori saalis (Roheline 64);
· Tallinnas 12. septembril Keskkonnaministeeriumi I korruse saalis (Narva mnt 7a);
· Tartus 13. septembril Keskkonnaameti Tartu kontori saalis (Aleksandri 14);
· Jõhvis 14. septembril Keskkonnaameti Jõhvi kontori saalis (Pargi 15).

Seminarid algavad kell 10.00. osalemiseks tuleb eelnevalt registreerida hiljemalt 1 päev enne sobivat seminari e-posti teel krista.aidak@keskkonnaamet.ee.

Tuletõrjesüsteemide paigaldajate ja hooldajate käitlemisloa taotlemise seminar toimub Tallinnas 11. septembril kell 10.00. Toimumise koht on Eesti Keskkonnauuringute Keskuse IV korruse õppeklass (Marja 4D, Tallinn). Osalemisest teatada hiljemalt 10. septembriks telefonil 611 2900.


Allikas: Keskkonnaministeeriumi 07.09.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.