Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pentus-Rosimannus: teeme pingutusi 2013. aasta kalakvoodi läbirääkimisteks (2012-08-30 02:48:15)

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus avas eile Tallinnas toimuva Läänemere riikide kalandusteemalise kõrgetasemelise kohtumise BALTFISH, mille peamiseks teemaks on positsiooni ettevalmistamine sügisel toimuvaks kvoodiläbirääkimisteks Euroopa Komisjoniga.

"Eesti ja kõigi teiste Läänemere riikide huvides on läbirääkimistele võimalikult ühtse positsiooniga minek. Selle ettevalmistamine, erinevate riikide soovide vahel kompromissi otsimine on Tallinnas toimuval kohtumisel üks olulisemaid teemasid," ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Euroopa kalanduse ministrid jõudsid juunis kokkuleppele üldises kalanduspoliitika reformi osas. "Lepiti kokku, et maksimaalne jätkusuutlik saagikus tuleb saavutada seal, kus võimalik, 2015. aastaks ja kõikjal hiljemalt 2020. aastaks. Selline lähenemine aitaks oluliselt vähendada ülepüüki ja hallata kalavarusid heaperemehelikult," märkis keskkonnaminister. Paljude Läänemere kalavarude osas on jätkusuutlik saagikuse juba saavutatud ja teadussoovitusi vaadates paistab 2015. aastaks püstitatud eesmärgi saavutamine reaalne.

Eesti on rõhutanud kavade olulisust jätkusuutlikul kalavarude majandamisel ja seega tuleb edaspidi katta võimalikult paljud kalaliigid majandamiskavadega. "Tuleviku seisukohalt on väga oluline majandada omavahel seoses olevaid varusid ühiselt. Mitme liigi põhise majandamiskava väljatöötamine on kalavarude heaperemehelikul haldamisel võtmeküsimuseks. Teadlased on selles küsimuses Läänemerel palju tööd teinud ning esitanud sellest oma visiooni. Tegemist on esimese katsega ja me oleme veendunud, et siin peitub varude haldamise tulevik, sest mitmed Läänemere ja teiste merede kalaliigid on omavahel saaklooma ja röövlooma seisukohast tihedalt seotud," selgitas Pentus-Rosimannus.

Samuti tuleb kohtumisel juttu kalavarusid puudutavate otsustusprotsessi piirkondlikumaks muutmisest, mis on alati olnud Eestile üks olulisi küsimusi. "Oleme alati rõhutanud, et tuleb teha suuremat koostööd ja arvestada liikmesriikide eripärade- ja huvidega. Kui kehtestatakse Läänemere kalavarude kaitsemeetmeid, tuleks eelkõige arvestada Läänemere äärsete liikmesriikide seisukohti," täpsustas keskkonnaminister.

BALTFISH on foorum, mis on loodud Läänemere-äärsete EL liikmesriikide kalandusega tegelevate ametiasutuste koostöö tõhustamiseks. Kohtumise teemadeks on tagasiheite keelu rakendamine Läänemerel, 2013. aasta püügivõimalused Läänemerel ning tursa ja pelaagiliste liikide ühise majandamiskava arutelu.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.