Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Balti erametsaomanike esindusorganisatsioonid astusid sammu tihedama koostöö suunas (2012-08-23 16:55:45)

Reedel, 17. augustil kohtusid kolme Balti riigi – Eesti (Eesti Erametsaliidu), Läti (Läti Metsaomanike Liidu) ja Leedu (Leedu Metsaomanike Liidu) – erametsaomanike esindusorganisatsioonide esindajad Riias, et arutleda regiooni erametsanduse üle ning allkirjastada ühine resolutsioon.

Kohtumisel andsid kolme riigi esindajad ülevaate oma maa erametsanduse arengutest ja tendentsidest.

Balti riikide pindalast moodustavad metsad kokku 46%, mida on 7,3 miljonit hektarit. Suur osa sellest on ligikaudu poole miljoni erametsaomaniku majandada, kes on seeläbi säästliku metsamajanduse juurutamise võtmeisikuteks. Keskmine erametsaomand on paraku üsna väike (Eestis 10,4 ha, Lätis 7,5 ha, Leedus 3,4 ha), mistõttu on olulisel kohal metsaomanike vaheline koostöö, et tagada sotsiaalselt, majanduslikult ja ökoloogiliselt tasakaalus metsade majandamine.

Metsade majandamine on maaelu ja rohemajanduse oluliseks nurgakiviks. Ühiselt allkirjastatud resolutsioonis kutsuti kolme riigi valitsusi võimaldama erametsandusele piisavat rahastust, et tagada maaelu arengukavas ja uues programmiperioodis aastani 2020 seatud Euroopa Liidu ja riiklike eesmärkide täitmine. Lisaks tuleks vältida täiendavaid kitsendusi ja kohustusi erametsaomanikele seoses Euroopa Liidu puidumäärusega ning rangeid looduskaitselisi piiranguid erametsaomanike arvelt. Samuti leiti, et looduskaitseliste väärtuste hoidmist peaks metsaomanikele adekvaatselt kompenseerima. Kuna metsaomanike koostöö on kõige olulisem võtmetegur, et ületada omandi killustatusest tekkivaid probleeme, kutsuti valitsusi üles toetama erametsaomanike organisatsioonide arendamist.

Tõdeti, et enam tuleks tunnistada eraomandi põhiseaduslikku õigust ning vältida ebaproportsionaalseid riiveid omandiõigusele. Selle ilmekaks näiteks on jahinduspoliitika, mis on täna teravalt päevakorras kõigis kolmes Balti riigis.

Koosolekul osalenute hinnangul on ühised kokkusaamised väga vajalikud, et jagada lähiriikide kogemusi erinevates poliitilistes küsimustes.



Allikas: Eesti Erametsaliidu 23.08.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.