Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seeder: küsime Euroopa Komisjonilt üleliigse laovaru tasu tagastamist (2012-08-23 15:13:49)

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder andis tänasel, 23. augusti kabinetinõupidamisel Vabariigi Valitsusele ülevaate üleliigsete laovarudega seotud küsimustes. Tänase seisuga taotleb Eesti Euroopa Komisjonilt muude põllumajandustoodete (piimatooted, riis, vein) eest EL eelarvesse makstud 6,58 miljoni euro tagastamist.

„Üleliigsete laovarude küsimus on jõudnud uude etappi ja arengud on tänase seisuga positiivsed nii ettevõtjaile kui riigile,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. „Eestile teadaolevalt kaalub komisjon tulenevalt Euroopa Liidu Üldkohtu 29. märtsi otsustest ühenduse eelarvesse makstud muude põllumajandustoodete üleliigsete laovarude eest makstud summade tagastamist liikmesriikidele. Oleme vastava palvega Euroopa Komisjoni poole juba kirjalikult pöördunud ja peame seda väga tõenäoliseks, et need summad meile tagastatakse.“

Lisaks muude põllumajandustoodete üleliigsetele laovarudele on uued arengud ka suhkrutrahvi küsimuses. „Euroopa Liidu Üldkohtus jätkub sügisel sisuline vaidlus suhkru laovarude küsimuses Selles kohtuasjas on osapooleks küll Poola, kuid jälgime seda protsessi suure huviga. Suhkru üleliigsete laovarude tasu on keeruline juriidiliste küsimuste ring, kuid analoogia on olemas – ka suhkrut puudutav määrus ei olnud 1. maiks 2004 eestikeelsena avaldatud,“ rääkis Helir-Valdor Seeder.

Euroopa Kohus otsustas 12. juulil, et Eesti riigil ei ole õigust nõuda ettevõtetelt muude põllumajandustoodete üleliigsete laovarude eest ELi poolt Eestile määratud trahvi, sest 2003. aasta vastava määruse (EÜ nr 1972/2003) sätted ei olnud 2004. aasta 1. mai seisuga Euroopa Liidu Teatajas eestikeelsena avaldatud. Kohtuotsuse järgi ei täitnud Euroopa Liidu administratsioon oma kohustust tagada, et vajalikud õigusaktid oleksid liitumise hetkeks eestikeelsena kättesaadavad.

Maksu- ja Tolliamet on tänaseks alustanud üleliigsete laovarude maksuteatiste tühistamist neil ettevõtjail, kellel on riigiga üleval kohtuvaidlused. Üleliigse laovaru tasu ära maksnud ettevõtjatele tasu tagastamist ning suhkru üleliigse laovaru tasude tühistamist arutab valitsus järgmisel nädalal.Hetkel on Eestil pooleliolevaid vaidlusi laovarutasu osas kokku 26 juriidilise isikuga summas 27,7 miljonit eurot, millest ettevõtjad on ära maksnud 1,823 miljonit eurot.

Eesti riik on Euroopa Komisjonile alates 2007. aasta jaanuarist tasunud muude põllumajandustoodete (piimatooted, riis, vein) üleliigsete laovarude eest kokku 6,584 miljonit eurot. Suhkru üleliigsete laovarude eest on Eesti tasunud kokku 34,264 miljonit eurot ehk 75 protsenti määratud kogusummast (45,7 miljonit eurot). 25 protsenti määratust oli Eestil lubatud jätta endale kulude katteks, mistõttu ei tulnud seda ühenduse eelarvesse maksta.


Põllumajandusministeerium

23. august 2012



Faktileht: üleliigsed laovarud

  1. Euroopa Kohtu otsus muude laovarude osas


Euroopa Kohus tegi otsuse kohtuasjas C-146/11 (Pimix) 12. juulil 2012. a.


Euroopa Kohus leidis, et ühinemisakti artiklit 58 tuleb tõlgendada nii, et sellega on vastuolus, kui Eestis kohaldatakse üksikisikute suhtes komisjoni 10. novembri 2003. aasta määruse 1972/2003/EÜ (Tšehhi Vabariigi, Eesti, Küprose, Läti, Leedu, Ungari, Malta, Poola, Sloveenia ja Slovakkia ühinemisel põllumajandustoodetega kauplemise suhtes võetavate üleminekumeetmete kohta) sätteid, mis ei olnud 1. mai 2004. aasta seisuga eesti keeles Euroopa Liidu Teatajas avaldatud ega selle liikmesriigi siseriiklikku õigusesse üle võetud, kuigi üksikisikud võisid nendega tutvuda muul viisil.


Euroopa Kohus on oma otsuse punktis 35 öelnud, et mis puudutab nõukogu ja komisjoni määrusi ning nende institutsioonide direktiive, mis on adresseeritud kõikidele liikmesriikidele, siis nendel aktidel saab olla õigusmõju vaid siis, kui need on Euroopa Liidu Teatajas avaldatud.


Kohus märkis, et “liidu administratsioon ei täitnud kohustust tagada, et kogu acquis communautaire oleks ühinemise kuupäeval kõigis liidu ametlikes keeltes kättesaadav” (kohtuotsuse punkt 44). Määruste avaldamist ei saanud Eesti kuidagi mõjutada.


Põllumajandusministeeriumi hinnangul tuleb üleliigse laovaru tasu tagastada ka neile ettevõtjatele, kes on kas muude põllumajandustoodete või suhkru üleliigse laovaru eest tasu maksnud ja ei ole seda vaidlustanud (õiguskuulekalt käitunud ettevõtjad).


Kohtuasja C-146/11 (Pimix) analoogiat saab kohaldada ka suhkru üleliigsete laovarude eest makstud tasu suhtes, kuna ka määrus 60/2004/EÜ ei olnud 1. mail 2004. a Euroopa Liidu Teatajas eesti keeles avaldatud. Määrus 60/2004 avaldati Euroopa Liidu Teatajas eesti keeles 4. juulil 2005. a.

  1. Summad ja arvud

Euroopa Komisjon määras 1. mail 2004 (määrus 832/2005) Eestile suhkru üleliigse laovaru suuruseks 91 464 tonni, millest 42 731 tonni oli hinnatud üleliigseteks varudeks kodumajapidamistes. Eesti vaidlustas kodumajapidamistes määratud koguse Euroopa Kohtus, kuid kohus kaebust ei rahuldanud. Kokku määras Komisjon Eestile suhkru üleliigsete laovarude tasu 45,686 miljonit eurot millest 25% võis Eesti jätta endale kulude katteks ja ei pidanud seda Ühenduse eelarvesse maksma.


Muude põllumajandustoodete üleliigsete varude kohta tegi Euroopa Komisjon otsuse 4. mail 2007.a. Selle otsusega määrati Eestile üleliigsete varude (piimatooted, riis, vein) maksumuseks 6, 584 milj eurot. Esialgselt (2005. aasta juulis) oli Komisjon Eestile arvestanud muude põllumajandustoodete üleliigsete laovarude maksumuseks 23,9 milj eurot , kuid Eesti esitas oma argumendid ning analüüsid, mille tulemusel summat vähendati 6,584 miljoni euroni.


Eesti riigi poolt Euroopa Komisjonile makstud summad (milj. eurot):

Suhkru üleliigsed laovarud – 34,264 miljonit eurot

  • Muud põllumajandustooted (piimatooted, riis, vein) – 6,584 miljonit eurot.

  • Kokku: 40, 848 miljonit eurot


Ettevõtjate poolt tasutud summad:

Ettevõtjate poolt tasutud ja vaidlustatud muude toodete üleliigsed laovarud: 492 000 eurot

Ettevõtjate poolt tasutud ja vaidlustatud suhkru üleliigsed laovarud: 898 000 eurot

Mittevaidlustatud (või vaidlus lõppenud) ja tasutud määramised: 433 000 eurot

  • KOKKU on ettevõtjad tasunud: 1,823 miljonit eurot.


Hetkel on Eestil pooleliolevaid vaidlusi laovarutasu osas kokku 26 juriidilise isikuga summas 27,7 miljonit eurot, millest ettevõtjad on ära maksnud 1,823 miljonit eurot. Muude toodete osas on tasunud ja vaidlustanud 10 ettevõtjat, suhkru puhul on tasunud ja vaidlustanud 9 ettevõtjat. (NB! Ei tohi teha liitmist 10+9, sest osad ettevõtjad kattuvad.)

  1. Ühenduse eelarvesse ülemääraste laovarude eest tasutud summa võimalik tagastamine riigile


Muud põllumajandustooted

Euroopa Liidu Üldkohtu 29. märtsi 2012. a otsustega kohtuasjades T-248/07 ja T-262/07 tühistati komisjoni 4. mai 2007. a otsus 2007/361/EÜ, milles käsitletakse muude põllumajandustoodete kui suhkru üleliigsete (ülemääraste) varude kindlaksmääramist ning nende kõrvaldamise finantstagajärgi seoses Tšehhi Vabariigi, Eesti, Küprose, Läti, Leedu, Ungari, Malta, Poola, Sloveenia ja Slovakkia ühinemisega.


Kohus leidis, et uutele liikmesriikidele eespool nimetatud otsusega kehtestatud kohustus tasuda ülemääraste varude eest summa ühenduse eelarvesse ei ole kooskõlas ühinemisakti IV lisa 4. peatüki punktiga 2. Eestile teadaolevalt ei ole komisjon Üldkohtu otsust Euroopa Kohtusse edasi kaevanud.


Kohus märkis oma otsustes, et otsuse 2007/361/EÜ õiguslik alus, ühinemisakti IV lisa 4. peatüki lõige 4 ei anna komisjonile pädevust kohustada uusi liikmesriike maksma ühenduse eelarvesse selles otsuses käsitletud rahasummasid.


Seega on võimalik, et tulenevalt Euroopa Liidu Üldkohtu 29. märtsi 2012. a otsustest peab Euroopa Komisjon ühenduse eelarvesse makstud summad liikmesriikidele tagastama. Eestile teadaolevalt kaalutakse sama seisukohta ka Komisjonis. Otsust tagastamise kohta Komisjon praeguseks hetkeks veel teinud ei ole.


Suhkur

Eestile pandi otsusega 2006/776/EÜ kohustus tasuda 45 686 268 eurot, millest 25% võis Eesti jätta endale kulude katteks ja ei pidanud seda ühenduse eelarvesse tasuma. Eesti on tasunud ühenduse eelarvesse kokku 34 264 701 eurot (75 % määratud summast) võrdsete osadena 2006. a, 2007. a, 2008. a ja 2009. a detsembris.


Selle otsuse üheks õiguslikuks aluseks oleva määruse 60/2004/EÜ teatud sätete tühistamise osas on Üldkohtu menetluses hetkel 2004. aastal Poola poolt algatatud kohtuasi T-258/04. Üldkohus lükkas 2009. aastal määrusega kohtuasja tagasi hagi esitamise tähtaja ületamise tõttu, kuid Euroopa Kohus andis apellatsioonkaebust menetledes oma 2012. aasta juuni otsuses C-336/09 P hagi esitamise tähtaja osas õiguse Poolale. Seega on kohtuasi nüüd sisuliseks arutamiseks Üldkohtu ette tagasi saadetud.


Ei saa välistada, et kohtuasjas T-258/04 tehtav otsus võiks mõjutada ka otsuse 2006/776/EÜ kehtivust, mis võib viia selleni, et ka ülemäärastelt suhkrukogustelt ühenduse eelarvesse makstud summad tuleb liikmesriikidele tagastada.



Allikas: Põllumajandusministeeriumi 23.08.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.