Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kiitis heaks uue metsaseaduse (2006-01-12 18:50:48)


12. jaanuaril kiitis Vabariigi Valitsus heaks Keskkonnaministeeriumi esitatud metsaseaduse eelnõu ning esitab selle vastuvõtmiseks Riigikogule. Uue metsaseaduse põhieesmärgiks on tagada metsade kaitse ja nende säästev majandamine.

Uue seaduse taotlus on, et metsa majandamisega seonduv negatiivne mõju (nt raiumine valedes kohtades) väheneks ja positiivne mõju (nt paremad elutingimused metsaliikidele, suurem tööhõive, mitmekülgsem metsakasutus) suureneks.

Suurimad uuendused võrreldes kehtiva seadusega on seotud metsaomanikele piirangute eest hüvitiste maksmisega, uute toetuste rakendamisega, metsa uuenduse nõuete karmistamisega (sh tagatisraha kohaldamisega teatud metsatüüpide puhul) ning raievanustega. Samas tagab seadus võimalused metsa ökonoomseks majandamiseks ja kaitseks ning metsasektoriga seotud sotsiaalsete ja piirkondlike eesmärkide täitmise.

"See seadus on säästva metsanduse seadus ja kompromiss paljude huvide vahel. Oleme lähtunud põhimõttest, et tasakaalus oleks nii tänased kui pikaajalised huvid, nii metsatööstuse ja metsakasvatuse kui looduskaitse huvid" märkis keskkonnaminister Villu Reiljan.

Metsaseaduse eelnõu kohaselt sätestatakse metsaseaduses metsa korraldamise ja majandamise ning metsanduse suunamise ja riigimetsa majandamise põhimõtted, mis on vajalikud metsa kui ökosüsteemi kaitseks ja säästvaks majandamiseks.

Peamised sihtrühmad, keda seadus mõjutab, on metsaomanikud (u 60 000) ja metsa majandajad, samuti neile teenust pakkuvad ettevõtjad (metsakorraldajad, nõustajad, puidu varumise ja veoga tegelevad ettevõtted). Laiemalt mõjutab seadus ettevõtjaid, kes tegelevad turismi või puidutööstusega.

"Seaduse efektiivne rakendamine tagab igale Eesti kodanikule, et metsa ei jää ka edaspidi vähemaks, seda majandatakse metsas elavaid liike ja nende elupaiku säästes, paraneb metsade tervislik seisund, igal metsaomanikul on võimalus oma metsa majandada ökonoomselt ja samas on kõigil võimalus igaüheõiguse alusel metsas puhkamas käia," lisas keskkonnaminister Villu Reiljan.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 12.01.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.