Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti püsirohumaade kogupindala tuleb säilitada (2006-01-09 13:47:50)

 

2006. aasta 1. nädalal saatis PRIA 14 600-le mullusele pindalatoetuse taotlejale teatised, milles oli kirjas nende poolt säilitamisele kuuluv püsirohumaa pindala. Teatised said need, kes olid looduslikele ja pikaajalistele rohumaadele kas toetust taotlenud või rohumaa kasutusest teada andnud.

Igal EL liikmesriigil on kohustus säilitada püsirohumaa osakaal kogu põllumajandusliku maa suhtes. Eesti kohustusealuseks pinnaks jääb 2005. aasta taotlustel esitatud püsirohumaa 219 tuhat hektarit, mis moodustab 26% kogu toetusalusest 838 tuhandest hektarist.

Alates 2006. aastast on ühtset pindalatoetust ning põllukultuuride ja põllumajandusloomade lisamakset võimalik taotleda neil taotlejatel, kes on eelneva 12 kuu jooksul säilitanud või suurendanud püsirohumaa pindala. Seega tuleb taotlejatel alates tänavusest jälgida, et nad ei märgiks pindalatoetuse taotlusele püsirohumaa teatisele märgitud pindalast väiksemat loodusliku või pikaajalise rohumaa all olevat pinda. Küll on aga lubatud püsirohumaa pindala suurenemine.

Kui pärast 2006. aasta toetuste menetlemist selgub, et püsirohumaa (loodusliku ja pikaajalise rohumaa) suhtarv kogu põllumajandusliku maa suhtes langeb 2005. aastaga võrreldes üle 5%, siis peavad põllumajandustootjad püsirohumaa pinna vähendamiseks või kasutusotstarbe muutmiseks esitama hiljemalt 1. märtsiks 2007 vastava taotluse. Taotluste rahuldamise või mitterahuldamise otsustab PRIA hiljemalt 1. aprilliks 2007, lähtudes taotlejate võrdse kohtlemise põhimõttest ja riigi tasandil vajaliku püsirohumaa pindala säilitamise kohustusest.

Alates tänavusest aastast saab põllumassiividele, millele aastatel 2004 või 2005 pindalatoetust ei taotletud, taotleda toetust ainult püsirohumaale. Samuti tuleb kõikidel 2005. a püsirohumaa säilitamise kohustuse võtnutel maakasutuse üleminekul teavitada uut kasutajat kaasnevast püsirohumaa säilitamise nõudest.

 

Allikas: PRIA 09.01.2006 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.