Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandusamet tuvastas esmakordselt Eestis ohtliku taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletiku (2012-07-18 00:22:13)

Ohtlik taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletik (Erwinia amylovora) tuvastati Viljandimaal eraaias Eestist ostetud pirnipuu istikul. Saastunud taim on hävitatud. Tegemist on kõnealuse bakterhaiguse esmaleiuga Eestis, meie naaberriikidest tuvastati kahjustaja Leedus 2005.a ning Lätis ja Valgevenes 2007.a.

Viljapuu bakterpõletik on roosõieliste puude ja põõsaste bakterhaigus, mille peamisteks peremeestaimedeks on õuna-, pirni-, viir- ja tuhkpuu, ebaküdoonia, pihlakas, toompihlakas, astelpihlakas, küdoonia, tuliastel, Davidi fotiinia ja villpööris.

Haiguse kahjustus sarnaneb põletuskahjustusega, taimede lehed, õied ja viljad muutuvad pruuniks või mustaks, kuid ei varise. Iseloomulik on ka haigestunud taimeosadest bakterlima eritumine, eriti niiske ilmaga, samuti haigestunud võrsetipu põlvjalt allapoole paindumine.

Põllumajandusamet tegeleb kahjustaja päritolu ja võimaliku leviku väljaselgitamisega ning palub kõigil, kes on käesoleval aastal ostnud viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimi, eriti pirnipuid, ning märkavad ostetud taimedel viljapuu-bakterpõletikule omaseid tunnuseid, pöörduda oma maakonna Põllumajandusameti taimetervise inspektori (kontaktandmed www.pma.agri.ee) või taimetervise osakonna poole Sakus (Ülle Metsman, tel 6712 648).

Lisateavet ohtliku taimekahjustaja kohta on võimalik leida Põllumajandusameti veebilehelt http://www.pma.agri.ee/index.php?id=104&sub=133&sub2=208.


Allikas: Põllumajandusameti 17.07.2012 pressiteade



Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.