Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti võib järgmiseks aastaks oodata suuremat kilupüügi kvooti (2012-07-18 00:20:07)

Brüsselis toimus EL põllumajandus-ja kalandusnõukogu istung, kus liikmesriigid arutlesid komisjoni kalakvootide jagamise teatise üle. Teatis annab juhised 2013. aasta kalapüügivõimaluste konsultatsioonide läbiviimiseks sügisel.

Euroopa Komisjon soovib hiljemalt 2015. aastaks majandada kalavarusid maksimaalse jätkusuutliku põhimõtte kohaselt. See tagaks kalavarudele hea seisundi ning kalandussektorile suurema majandusliku kasu. „Toetame komisjoni põhimõtet, sest see aitaks vähendada ülepüüki ja hallata kalavarusid heaperemehelikult. Tähtis on liikuda kalavarude hea taseme saavutamise suunas järk-järguliselt,“ märkis Pentus. Keskkonnaministri sõnul tuleks kalakvootide määramisel arvestada sellega, et kvoodimuudatused ei erineks aastate vahel rohkem kui 15%. „Selline poliitika on end siiani suhteliselt hästi tõestanud ja see on kindel viis liikuda jätkusuutliku kalavarude majandamise suunas."

Kvootide või püügivõimsuse piirangute kehtestatmisel järgmiseks aastaks peab silmas pidama, et need väldiksid ülepüüki. Uuematel andmetel on nii kilu kui ka räimevarude seis paranemas „Usun, et sügisestel läbirääkimistel on Eestil oodata kilu ja avamere räime osas paremat kvooti kui viimastel aastatel, sest teadlased on täheldanud nende kalavarude seisu paranemist,“ märkis Pentus.

Komisjon on alustanud ka ettevalmistustööga, et vahetada praegused ühte kalavaru käsitlevad majandamiskavad välja mitme kalaliigi majandamisel põhinevate kavadega. „Julgustasime komisjoni selliste majandamiskavadega välja tulema,“ rääkis keskkonnaminister Keit Pentus. „Teadlased on Läänemerel ära teinud suure töö ning esitanud oma ettepanekud mitme kalaliigi põhiste majandamiskavade koostamiseks.
Tegemist on esimese sellise katsega, kuid oleme veendunud, et siin peitub varude haldamise tulevik, sest mitmed Läänemere ja teiste merede kalaliigid on omavahel saaklooma ja röövlooma seisukohast tihedalt seotud," selgitas ta.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 17.07.2012 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.